Banca Naţională a Moldovei pune în circulaţie șase monede comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic. Monedele sunt eliberate de vineri, 30 decembrie.

Seria „Personalități” va fi completată cu moneda consacrată celebrării a 100 de ani de la nașterea artistului plastic Mihail Grecu, care a revoluționat artele plastice din Moldova. Moneda redă efigia artistului și a fost bătută în aur și în argint. Moneda din aur are valoarea nominală de 100 de lei și un tiraj de 100 de unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 200 de unități, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al BNM.

O altă monedă din argint suplimentează seria „Evenimente istorice” și este dedicată împlinirii a 300 de ani de la prima ediție a monografiei lui Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei”. Moneda are valoarea nominală de 100 de lei, iar tirajul de 250 de unități.

Seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” este continuată printr-o  monedă de argint dedicată dansului tradițional „Hora”. Moneda are valoarea nominală de 50 de lei și tirajul de 250 de unități.

Seria „Locașuri sfinte” include de astăzi moneda „180 de ani de la construcția Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău”. Cu o valoare nominală de 50 lei și un tiraj de 250 unități, moneda este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură autohtonă de acest gen.

Șirul noilor monede puse în circulație din 30 decembrie îl încheie moneda „Gâsca-cu-gât-roșu” din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care reprezintă un îndemn spre ocrotirea florei și faunei pe cale de dispariție. Este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 250 piese.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Prețul se stabilește în mod independent de băncile licențiate din Republica Moldova, în mărime de până la trei la sută peste prețul la care au fost procurate de la BNM.