Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova, alături de mai mulți oameni de afaceri din domeniul HoReCa anunță organizarea unui protest, pentru data de 13 august, în fața Parlamentului Republicii Moldova. Mediul de afaceri va protesta împotriva majorării TVA-ului pentru HoReCa.

Guvernul Republicii Moldova a rămas indiferent față de un domeniu întreg, care cere argumentat să nu fie crescut TVA-ul la 20%. Acum, proiectul de lege este pe masa Parlamentului. Le cerem celor pentru care ne-am dat votul, pentru că ne-au promis o viață mai bună, să nu voteze împotriva propriului popor!  Creșterea TVA-ului va aduce daune considerabile pentru HoReCa și pentru toată țara; afaceri care se vor închide, salarii mai mici pentru angajați, reduceri de personal, nu vor apărea noi localuri. Vor avea de suferit toți, de la cei care au investit în afaceri, pâna la, angajați, furnizori, parteneri, clienți, turiști, etc., și bugetul statului, unde nu vor ajunge mai mulți bani așa cum argumentează autoritățile. Noi vrem să trăim și să lucrăm acasă! Nu ne lipsiți de acest drept prin deciziile politice pe care le luați!”, se arată în mesajul postat pe rețelele sociale.

Evenimentul va începe la ora 9-30.

Amintim că Guvernul a aprobat, la 9 august, un proiect de modificare a mai multor acte legislative, proiect ce prevede măsuri de consolidare a veniturilor Bugetului Public Național prin impuneri fiscale noi. Modificările fiscale au fost convenite cu Fondul Monetar Internațional cu care s-a ajuns la un Acord care a dus la deblocarea finanțării de către Uniunea Europeană.

Printre modificările propuse se numără și revenirea la cota standard TVA de 20 la sută pentru sectorul HORECA, față de 10 la sută cât se aplică în prezent. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele 5 luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 782 agenți economici din sectorul HORECA  (hotele, restaurante, cafenele) analizați a scăzut cu 22 milioane de lei, deși volumul de vânzări a crescut cu 30 la sută.

Detalii: Guvernul a dat aviz pozitiv modificărilor fiscale convenite cu FMI

Ulterior, restaurantul „Smokehouse” din Chișinău și-a anunțat sistarea activității pentru ziua de luni, 12 august, în semn de protest față de decizia Guvernului de a majora TVA pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa).

Detalii: Protest inedit // Își închide localul pentru că s-a majorat TVA la HoReCa