Restaurantul „Smokehouse” din Chișinău își sistează activitatea pentru luni, 12 august, în semn de protest față de decizia Guvernului de a majora TVA pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa). Un anunț în acest sens a fost postat pe pagina de Facebook a localului.

Potrivit administrației „Smokehouse”, modificările fiscale, propuse de Ministerul Finanțelor și aprobate de Guvern afectează businessul mic.

Am scris de nenumărate ori de ce anularea reducerii TVA la HoReCa este o nebunie pură. Rezultatele acestor decizii sunt destul de evidente: va crește nivelul de corupție, va bate în oamenii de afaceri cinstiți, va atrage venituri minime la buget și va crea un nou scandal politic pentru Guvern... Ca urmare vor pierde toți”, se menționează în mesajul postat.

Amintim că Guvernul a aprobat, la 9 august, un proiect de modificare a mai multor acte legislative, proiect ce prevede măsuri de consolidare a veniturilor Bugetului Public Național prin impuneri fiscale noi. Modificările fiscale au fost convenite cu Fondul Monetar Internațional cu care s-a ajuns la un Acord care a dus la deblocarea finanțării de către Uniunea Europeană.

Printre modificările propuse se numără și revenirea la cota standard TVA de 20 la sută pentru sectorul HORECA, față de 10 la sută cât se aplică în prezent. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele 5 luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 782 agenți economici din sectorul HORECA  (hotele, restaurante, cafenele) analizați a scăzut cu 22 milioane de lei, deși volumul de vânzări a crescut cu 30 la sută.

Detalii: Guvernul a dat aviz pozitiv modificărilor fiscale convenite cu FMI