Cabinetul de miniștri a aprobat, la 9 august, un proiect de modificare a mai multor acte legislative, proiect ce prevede măsuri de consolidare a veniturilor Bugetului Public Național prin impuneri fiscale noi. Modificările fiscale au fost convenite cu Fondul Monetar Internațional cu care s-a ajuns la un Acord care a dus la deblocarea finanțării de către Uniunea Europeană.

În anul 2018, au fost adoptate o serie de modificări în politica bugetar-fiscală care au avut efecte semnificative asupra indicatorilor bugetari. Implementarea concomitentă a reformei fiscale, prin care au fost micșorate cotele de impozitare și introduse scutiri adiționale, și a unui nou sistem de salarizare, care a crescut semnificativ cheltuielile de personal, a creat riscuri adiționale pentru stabilitatea bugetară”, constată Ministerul Finanțelor, informează MOLDPRES.

Potrivit estimărilor acestuia, în condițiile în care pentru anul 2020 nu sunt planificate venituri adiționale din surse externe, iar „costurile pentru cheltuieli de personal vor fi mai mari decât inițial prognozate, se impune necesitatea adoptării unor măsuri de mobilizare a veniturilor și asigurare a stabilității bugetare”.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat în ședință de guvern că FMI a înaintat condiții mai dure, dar s-a reușit ca pe unele poziții să se ajungă la consens, iar în ultimele săptămâni au fost renegociate condițiile privind tichetele de masă și taxa pentru poluarea aerului.

Proiectul prevede, în particular, eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360 000 de lei anual. Așadar, persoana care are venituri mai mari de 30  mii de lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 de lei. În anul 2018 au avut venituri mai mari de 360 de mii de lei 4891 persoane. De asemenea, ministerul propune aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice, revenindu-se astfel la cota ce exista până în 2018.

Autorii proiectului propun revenirea la cota standard TVA de 20 la sută pentru sectorul HORECA, față de 10 la sută cât se aplică în prezent. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele 5 luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 782 agenți economici din sectorul HORECA  (hotele, restaurante, cafenele) analizați a scăzut cu 22 milioane de lei, deși volumul de vânzări a crescut cu 30 la sută.

De asemenea, se preconizează eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte. În prezent, în cazul în care venitul estimat prin metode și surse indirecte depășește suma declarată cu mai puțin de 500 mii lei, acesta este scutit de obligații fiscale, menționează Ministerul Finanțelor. Unele persoane își ascund veniturile prin contracte fictive de împrumut. Totodată, proiectul prevede majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20 la sută, anularea amnistiei fiscale, achitarea contribuției de asigurări sociale din suma oferită de angajatori în calitate de tichete de masă.

Vor fi impozitate tranzacțiile prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale care nu au caracter comercial de până la 200 euro, față de 300 euro în prezent. În Ucraina pragul este de 100  de euro, iar în țările UE - 22 de euro.

Impactul estimat al acestor măsuri asupra bugetului pentru 2020 va constitui 669 milioane de lei.

Sindicatele, patronatele, asociații ale oamenilor de afaceri și experți s-au pronunțat împotriva acestor modificări fiscale.

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier al șefului statului, Ion Chicu, a scris pe o rețea de socializare că ultimul Acord cu FMI „va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre”. Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației, mai apreciază fostul ministru.

Detalii: Ion Chicu atacă FMI: „Partenerii” cu ultimatumuri deplasate - nu sunt parteneri