Unul din cei mai mari businessmanii din sectorul HoReCa a venit cu o reacție după ce Ministrul de Finanțe a anunțat majorarea TVA pentru HoReCa (Hotele, Restaurante, Cafenele) de la 10% la 20%. „Am senzația că prioritățile acestui guvern sunt strict bazate pe ideea de a se împrumuta cu cât mai mulți bani, cât mai repede și pe condiții cât mai pipărate, scrie pe pagina sa de Facebook Dumitru Cebotarescu.

Businessmanul mai compară modificările care au fost propuse în politica fiscală cu hotărârile luate de un manager de creditare și nicidecum cu deciziile unor economiști care se gândesc la dezvoltarea țării. Cebotarescu mai adaugă că reducerea TVA-ului la 10% pentru HoReCa, măsură obținută inclusiv și datorită studiului făcut chiar de un deputat din actuala Guvernare (Dumitra Alaiba).

„...Apropo, în România e doar 5%, iar la noi, guvernanții vor să îl crească înapoi la 20%.

Ce ne așteaptă:
- creșterea prețului pentru consumatorul final cu minim 10%. 
- micșorarea salariilor și chiar micșorarea numărului de personal. Pentru cine nu știe, creșterea prețurilor înseamnă scăderea vânzărilor. 
- micșorarea sumei totale de impozite plătite la stat, datorită scăderii activității economice. 
- falimentarea multora din domeniul alimentației publice.

Ori, cu o probabilitate foarte mare, alimentația publică se va întoarce în zona neagră a economiei. Pentru a evita falimentarea și a rămâne funcțională, alimentația publică va lucra „pe sub masă””

Felicitări dragi moldoveni, acum putem respira aerul libertății, nu mai suntem capturați, suntem puși în gaj de noul guvern la Cămătarii externi.

Stingeți lumina”, spune omul de afaceri.

Precizăm că Dumitru Cebotarescu deține cotă parte la mai multe restaurante și baruri, și anume: „La Roma Club” SRL (33,33), Trattoria SRL (56,80%), „Star Kebab” SRL (84%), „Karaoke Group” SRL (62,20%), „Prestij Bloc” SRL (100%), „Master Gusto” SRL (100%) și „15 minute” SRL (100%).

Amintim că ministrul Finanațelor a anunțat astăzi că va anula scutirile la jocurile de noroc, tichetele de masă, va elimina cota reduse de 10% la TVA la sectorul HORECA și va majora accizelor de tutun tăiat fin și produselor de tutun heat not burn. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă dedicată politicilor fiscale incluse în acordul cu Fondul Monetar Internațional, precum și rectificării bugetului de stat pentru anul 2019

„Este foarte important să găsim sursele de finanțare a acestui deficit. Și aici din nou, faptul că am reușit să deblocăm relațiile cu FMI ne asigură accesarea unor tranșe. Plus la aceasta planificăm contractarea unui împrumut din partea României și este planificat rectificarea bugetului pentru motivarea deficitului bugetar”, a adăugat Gavriliță.

Ministrul a adăugat că vor fi eliminate și o serie de scutiri. 

„Să fie clar, era un soi de amnistie, dacă Serviciul Fiscal estima sub forme indirecte, dacă persoana a declarat mai puține venituri, până la 500 de mii de lei, nu plăteai impozite. Noi eliminăm această prevedere. Vom elimina scutirea personală pentru veniturile anuale pentru persoanele fizice. Deci, persoanele care au lunar 20 de mii de lei, nu vor mai beneficia de scutire personală. Acestea sunt măsurile pe care le planificăm pentru asigurarea stabilității bugetare. Noi vom merge cu modificarea bugetului, inclusiv cu propuneri de modificare a unor acte legislative, inclusiv codul fiscal și vamal”, a declarat Natalia Gavriliță.