Compania „Avia Invest” care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău a plătit prima redevență statului pentru folosirea activelor aeroportului. Agentul economic a vărsat în bugetul public 2,7 milioane de lei.

Potrivit contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, începând cu 30 august 2018, Avia Invest era obligată să plătească o redevență statului în mărime de 1% din veniturile obținute din vânzări.

Reprezentanții APP susțin că Avia Invest a plătit statului 2 727 254 lei în 2019. Suma reprezintă redevența achitată pentru ultimele patru luni ale anului trecut.

Tot cei de la APP spun că Avia Invest a investit anul trecut în aeroport 11 milioane de euro, iar în total - din 2013, atunci când a fost semnat contractul de concesiune, până în prezent - este vorba despre 87 milioane de euro.

Între timp, într-un raport CNA, se arată că cea mai mare parte din investițiile efectuate de „Avia Invest” provin din profiturile obținute de aeroport și taxa de 9 euro care este achitată ilegal de fiecare pasager și nu sunt atrase investiții din exterior, așa cum prevede contractul de concesiune.

Amintim că, actualmente, este investigată modalitatea de concensionare a aeroportului și există probabilitatea ca acesta să fie întors în proprietatea statului.

Avia Invest ar aparține liderului Partidului ȘOR și ex-primarul de Orhei, Ilan Șor, scrie realitatea.md

NOTĂ: Concesiunea este o convenție juridică încheiată între stat și o persoană privată (fizică sau juridică), prin care aceasta din urmă dobândește dreptul de a exploata pentru o perioadă determinată anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului, în schimbul obligației de plată periodică a unei redevențe.