Moldova va încerca să pună capăt risipei alimentare. Mai multe instituţii de stat şi reprezentanţi ai sectorului privat au aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor de alimente. Documentul a fost validat în cadrul unui atelier cu participarea Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor desfășurat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie.

La eveniment a fost prezentată o evaluare a proporțiilor, cauzelor și impactului pierderilor și risipei alimentare. Totodată, au fost studiate lanțurile cu alimentele selectate și au fost intervievați actorii implicați în acest proces. Printre aceștia: fermieri, procesatori și vânzători.

Proiectul de lege cu privire la diminuarea risipei alimentare, promovat de Ministerul Economiei și Infrastructuri, a fost publicat pentru dezbateri publice încă pe 13 martie 2019. Scopul proiectului menționat constă în asigurarea unui cadru legal optim de prevenire a risipei alimentare în Republica Moldova, prin încurajarea persoanelor fizice/juridice și a instituțiilor publice să reducă cuantumul deșeurilor alimentare în țară.

În acest sens, urmează a se stabili anumite obiective de a diminua deșeurile alimentare pe cap de locuitor într-o anumită perioadă de timp, precum: diminuarea deșeurilor alimentare cu 30% timp de 10 ani și cu 50% timp de 15 ani.

Lupta împotriva deșeurilor alimentare implică aplicarea unor măsuri de responsabilizare și mobilizare a producătorilor, prestatorilor și vânzătorilor, a consumatorilor și asociațiilor, pe întreg lanț agroalimentar, astfel valorificând la maximum resursele de alimente comestibile.
În acest sens, urmează să fie implementate acțiuni de diminuare a deșeurilor alimentare în următoare ordine de prioritate:
— prevenirea deșeurilor alimentare;
— utilizarea produselor nevândute/neutilizate potrivite consumului uman, pentru donații și alte mijloace de transformare;
— valorificarea produselor destinate pentru hrana animalelor;
— utilizarea produselor în scop de compost pentru agricultura sau valorificare energetică, în special prin digestive anaerobe.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite a caracterizat risipa alimentară drept un fenomen global specific țărilor dezvoltate. Potrivit FAO, aproximativ o treime din producția alimentară globală pentru consumul uman este pierdută sau irosită, aproape 1,3 mld. tone anualÎn expresie bănească, în anul 2018 pierderile din risipă în țările industrializate au constituit $680 mld., iar în țările în dezvoltare — $310 mld.