Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat astăzi noi bancnote de 100 și 200 de euro, mai durabile și mai dificil de falsificat. Tot săptămâna aceasta, BCE va înceta producția bancnotelor de 500 de euro, cele existente rămânând însă în circulație.

Bancnotele din seria „Europa” au fost introduse treptat pe parcursul mai multor ani. Primele patru bancnote din această serie (bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR și 50 EUR) au fost puse în circulație în anii 2013, 2014, 2015 și, respectiv, 2017. Bancnotele de 100 EUR și 200 EUR au intrat în circulație la 28 mai 2019, seria „Europa” devenind astfel completă.

BCE a decis să înceteze producerea bancnotei de 500 EUR, deși bancnota de 500 EUR din prima serie rămâne un mijloc legal de plată.

Cea de-a doua serie de bancnote poartă denumirea „Europa”, întrucât două dintre elementele de siguranță conțin un portret al Europei.

“Acest personaj din mitologia greacă a fost inclus pe noile bancnote euro datorită referinței directe la continentul Europa, precum și notei umane pe care o conferă bancnotelor. Imaginea Europei a fost preluată de pe un vas aflat la Muzeul Luvru din Paris”, se menționează într-un anunț al BCE.

Elemente grafice și de siguranță pe noile bancnote

- Filigranul-portret: bancnota privită spre o sursă de lumină va face ca o imagine a Europei, o copie a desenului principal și valoarea bancnotei să apară în partea stângă.

- Fereastră-portret: bancnota privită spre o sursă de lumină va face ca fereastra din holograma care apare în partea dreaptă să devine transparentă, redând portretul Europei pe ambele fete ale bancnotei.

- Numărul verde smarald: înclinând bancnota, numărul strălucitor din colțul din stânga jos își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR prezintă, de asemenea, simboluri „€” de mici dimensiuni în interiorul numărului.

- Holograma-portret: înclinând bancnota, holograma – banda de culoare argintie din partea dreaptă a bancnotei – prezintă portretul Europei. Banda redă, de asemenea, o copie a desenului principal și valoarea nominală a bancnotei.

- Holograma-satelit este un element care se regăsește numai pe bancnotele de 100 EUR și 200 EUR și se află în partea de sus a benzii de culoare argintie. La înclinarea bancnotei, pot fi observate simboluri „€” de mici dimensiuni care gravitează în jurul numărului. Aceste simboluri devin mai clare sub lumina directă.

- În această serie de bancnote, inițialele Bancii Centrale Europene sunt redate în zece variante lingvistice, în loc de cinci, ca urmare a extinderii Uniunii Europene în anii 2004, 2007 și 2013 – BCE ECB ЕЦБ EZB EKP EKT ESB EKB BĊE EBC.

- Denumirea monedei este redată și cu caractere chirilice (EBPO), ca urmare a aderării Bulgariei la Uniunea Europeană în 2007, în plus față de caracterele latine (EURO) și cele grecești (EYPΩ).

- Harta Europei de pe reversul bancnotelor din seria „Europa include acum insulele Malta și Cipru – două dintre țările care au aderat la Uniunea Europeana după lansarea primei serii.

- Bancnota de 100 EUR prezintă arhitectura baroca și rococo din perioada 1600-1750.

- Până în prezent, Mario Draghi este singurul președinte care a semnat bancnotele din seria „Europa”.

De ce sunt necesare bancnote noi?

BCE și băncile centrale naționale (BCN) din Eurosistem sunt responsabile de integritatea bancnotelor euro. Astfel, acestea au elaborat o a doua serie de bancnote euro cu elemente de siguranță optimizate, care garantează siguranța bancnotelor și mențin încrederea publicului în moneda euro.

Noile bancnote euro beneficiază de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor. Noile elemente de siguranță sporesc protecția împotriva contrafacerii.

Noile bancnote euro sunt, de asemenea, mai durabile decât cele din prima serie, ceea ce implica înlocuirea bancnotelor cu o frecvență mai redusă, diminuând astfel costurile și reducând impactul asupra mediului. Acest aspect este important în special pentru bancnotele de 5 EUR și 10 EUR, întrucât acestea își schimbă proprietarii mai frecvent decât celelalte bancnote.

Circulația în paralel a bancnotelor din prima serie și a celor din seria „Europa”

Bancnotele din prima serie vor continua să fie emise în paralel cu noile bancnote din seria „Europa”, până la epuizarea stocurilor ramase. Apoi, vor fi retrase treptat din circulatie. Data la care prima serie de bancnote euro încetează să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunțată cu mult timp în avans. Totuși, bancnotele din prima serie își vor păstra întotdeauna valoarea: acestea pot fi preschimbate pe termen nelimitat.

Wall-Street