Deputatul ACUM Radu Marian susține că accizele la țigările de tip heat-not-burn sunt de 11 ori mai mic decât la țigările obișnuite. Declarația este susținută de un răspuns primit de legiuitor de la Ministerul de Finanțe. În același timp, ministrul Ion Chicu precizează că finanțele vor să vină cu un amendament la Codul Fiscal, amendament care să rezolve problema însă totul depinde de Parlament care încă nu este funcțional.

Radu Marian a scris ieri pe pagina sa de Facebook că a primit un răspuns de la Ministerul de Finanțe din care reiese că  țigaretele de tip „heat-not-burn” (e.g. Heets pentru IQOS, Glo) sunt clasificate la subpoziția tarifară — 2403 99 900 (acciz de 143,17 lei/kilogram) și respectiv 2403 11 000 (acciz de136.41 lei/kilogram), asta însemnând aproximativ un acciz de 10-11 ori mai mic decât al pentru țigările obișnuite. 

Contactat de Deschide.MD, ministrul de Finanțe a explicat că atunci când a fost elaborată politica fiscală pentru anul 2019, adică în primăvara lui 2018, fenomenul țigaretelor de tip „heat-not-burn” nu era foarte răspândit, inclusiv astfel de țigări nu erau populare. Timp de un an situația s-a schimbat și Ministerul de Finanțe vrea să vină cu amendamente la Codul Fiscal pentru a înlătura această inechitate doar că e necesar ca Legislativul să fie unul funcțional pentru a vota amendamentele respective.