La București are loc astăzi o conferință a miniștrilor din șapte țări ai regiunii Mării Negre, organizată cu scopul de a reuni reprezentanții statelor litorale în vederea adoptării unei Agende maritime comune pentru Marea Neagră.

Pe 21 mai, miniştri ai şapte ţări din regiunea Mării Negre – Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina – se întâlnesc în capitala română, Bucureşti, la o reuniune ministerială pentru a aproba Agenda Maritimă Comună pentru Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Astfel, regiunea Mării Negre se alătură celorlalte bazine maritime de la frontierele UE în stabilirea unei iniţiative la nivel de bazin pentru creştere economică mai mare şi mai durabilă. Ţările vor urmări trei obiective: ecosisteme sănătoase maritime şi costiere, o economie albastră competitivă, inovatoare şi durabilă.

În urma aprobării, ţările sunt invitate să întocmească o listă de proiecte care pot fi eligibile pentru investiţii publice sau private suplimentare.

Aceste proiecte pot include – dar nu se limitează la – cercetare în domeniul piscicol şi al acvaculturii, colectarea şi reciclarea deşeurilor marine, turism, sensibilizarea cu privire la problemele legate de mediul maritim, îmbunătăţirea viabilităţii economice a sectorului piscicol (la scară mică), şi introducerea tehnologiilor maritime inovatoare şi instrumentelor de monitorizare IT pentru navele de pescuit.

Reuniunea va reprezenta rezultatul unui proces iniţiat şi susţinut de Comisia Europeană. Doar între anii 2015-2018, UE a sprijinit economia albastră a regiunii cu peste 13 milioane de euro, potrivit trm.md