Banca Mondială a depistat un șir de riscuri de integritate în legea privind amnistia fiscală, despre care au informat Guvernul la 15 decembrie, 2016. Totodată reprezentanții instituției financiare se așteaptă ca noua lege să nu fie aprobată fără o revizuire semnificativă

Pe site-ul Băncii Mondiale a fost plasat un comunicat de presă în care se menționează că instituția a primit mai multe solicitări săptămâna aceasta, de a-și expune părerea vizavi de proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală.

„Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta, ar putea fi un instrument eficient în compaterea corupției. La examinarea proiectului nou, insă, noi am constatat un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016”, se mai spune în comunicatul instituției financiare. 

Totodată reprezentanții Băncii Mondiale mai spun că au menționat că, noul Pachet de integritate, ar putea fi un element determinant în ceea ce privește suportul bugetar oferit de Banca Mondială pentru Moldova în viitor.

„Noi continuăm dialogul cu autoritățile și ne așteptăm că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înțelege îngrijorarile întemeiate ale societății civile și va continua susținerea reformelor de integritate, spre beneficiul cetățenilor de rând din Moldova”, menționează Banca Mondială.

După ce au apărut mai multe discuții în societate referitor la legea privind liberalizarea capitalului și stimularea amnistiei fiscale, atunci când a fost prezentat în Legislativ proiectul, Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a declarat că o astfel de lege nu poate fi adoptată până nu va fi consultată cu partenerii externi, pentru că Republica Moldova are deja un acord cu FMI și e într-un dialog cu Banca Mondială.

În timpul dezbaterilor din plenul Parlamentului, Candu a declarat că acest proiect de lege nu este perfect în forma în care este acum și că va fi ajustat cu amendamente.