Transferurile de mijloace bănești din străinătate, după o reducere în valoarea absolută înregistrată la sfârșitul anului 2018, au inversat trendul și în luna martie 2019 au înregistrat 102 milioane de dolari. Pe parcursul primului trimestru al anului curent, transferurile în ruble rusești și dolari s-au redus cu 46,1% și 18,8% corespunzător, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018. Totodată, transferurile în euro au înregistrat o majorare cu 11,1%, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei, prezentate în cadrul unei conferințe de presă.

Evoluția transferurilor înregistrată pe parcursul ultimelor ani evidențiază o reorientare geografică a transferurilor de mijloace bănești spre țările din Uniunea Europeană.

În ceea ce ține de evoluția soldului creditelor, BNM menționează că trendul ascendent în ultimele trei trimestre confirmă o stabilitate macroeconomică și financiară în țară și totodată creează baza pentru o creștere sustenabilă în viitor. Soldul creditelor acordate s-a majorat cu 12,9% în primul trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului precedent, dominantă fiind creșterea soldului creditelor acordate în moneda națională – cu 19,6%. Condițiile monetare create de Banca Națională stimulează creditarea sectorului real, în special în moneda națională.

Volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 43,8% în trimestrul I, 2019 față de trimestrul I, 2018.

Menținerea ratei de bază la nivelul de 6,5% a condiționat micșorarea ratelor dobânzilor la creditele noi până la nivelul de 8,26% și stabilizarea ratei dobânzii la depozite noi la nivel de 4,38%.