23 de investitori străini au depus cereri pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, conform datelor comunicate azi la Guvern în cadrul prezentării proiectului privind dobândirea cetățeniei prin investiții.

Vicedirectorul Servicii Publice a declarat că acest proiect nu reprezintă niciun risc, pentru au fost luate în considerare toate recomandările Uniunii Europene.

Deocamdată, doar o persoană a obținut, recent, cetățenia Republicii Moldova, aceasta reprezentând mediul de afaceri din domeniul IT care ar intenționa să implice în activitatea companiei sale studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

ASP a dat asigurări ce persoanele care sunt condamnate la nivel internațional, anunțate în căutare de către Interpol sau au fonduri care provin din mediul criminal nu au nicio șansă să devină cetățeni ai R. Moldova. 

La nivel mondial, asemenea programe sunt implementate în 60 de state, iar anual 40 de mii de persoane obțin cetățenia altor țări, contribuind în medie cu circa trei miliarde de dolari la fiecare economie, scrie Ziarul Național.