Timp de o lună cele trei bănci din Republica Moldova, în proces de lichidare au rambursat din creditele acordate drept garanție de stat, aproximativ 23,4 milioane de lei.

Timp de o lună cele trei bănci din Republica Moldova, în proces de lichidare au rambursat din creditele acordate drept garanție de stat, aproximativ 23,4 milioane de lei.

Potrivit datelor de pe site-ul ministerului Finanțelor, Banca de Economii a întors din creditul de urgență - 7,4 milioane de lei, Banca Socială - 16 milioane, iar Unibank nu a întors nici-un leu. Până în acest moment au fost recuperate aproximativ 756,2 milioane lei din aceste credite adică în luna august au fost întoarse 23,4 milioane lei.

Timp de trei luni de când a fost publicat acest contor online au fost întoarse aproximativ 84 de milioane de lei, la început fiind afișată suma totală de 672 milionae iar până acum au fost rambursați 756,2 milioane de lei creditului de urgență. 

Amintim că în luna iulie au fost întoarse 34,5 milioane de lei din creditele de urgență acordate de guvernele Gaburici și Leancă sub formă de garanții de stat pentru cele trei bănci în sumă totală de aproximativ 14,8 miliarde lei.

Autoritățile de la Chișinău au contractat compania Kroll care în acest moment este la cea de-a doua etapă în cadrul investigației fraudei bancare. Aceștia urmează să identifice banii din Republica Moldova care au fost scoși în afara hotarelor țării, iar ulterior să înceapă procedura de recuperare.

Potrivit datelor din luna martie a BNM, compania Kroll avea identificate primele 350 de milioane de dolari.

Din data de 20 iunie pe site-ul Ministerului finanțelor a fost plasat un contor online care conţine informația privind recuperarea activelor fraudate. Acesta este actualizată lunar, la compartimentele: sume recuperate, rambursarea creditelor de urgență şi procesul de realizare a activelor. Informaţia este prezentată pentru fiecare bancă în parte.