Șapte bănci cu renume vor fi amendate de autorităţile antitrust din Uniunea Europeană în următoarele câteva săptămâni pentru că au manipulat piaţa valutară, potrivit Reuters.

Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan Royal Bank of Scotland, UBS şi o bancă mai mică din Japonia sunt amenințate cu amenzi uriașe pentru manipulare pe piața valutară. Dacă își vor recunoaște vina, băncile pot beneficia de o reducere de 10%. relatează stiripesurse.ro.

În schimb, Credit Suisse, care a anunţat anterior că nu a identificat nicio neregulă, contestă acuzaţia antitrust a UE. Nu este clar însă dacă Comisia Europeană va putea finaliza cazul la timp pentru a amenda şi banca elveţiană în următoarele săptămâni.

Autorităţile antitrust europene, care au investigat cazul în ultimii şase ani, ar putea aplica amenzi echivalente cu 10% din cifra de afaceri obţinută la nivel global, pentru încălcarea reglementărilor europene, au refuzat să comenteze.

Potrivit surselor citate de Reuters, este posibil ca UE să anunţe deciziile împotriva băncilor pe parcursul următoarelor săptămâni, în loc să le anunţe pe toate în aceeaşi zi.

Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland şi UBS au încheiat acorduri într-un caz similar din Statele Unite, fiind amendate cu o sumă cumulată de peste 2,8 miliarde de dolari.

Potrivit autorităţilor americane, băncile au maniplat pieţele valutare prin intermediul unor camere de chat cu nume precum „The Cartel”, „The Mafia” şi „The Bandits’ Club”.