O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. În același timp, administratorul companiei susține că constatarea Serviciului fiscal este neîntemeiată și a contestat-o inclusiv în instanța de judecată.

În urma controalelor, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o serie de încălcări privind activitatea rezidentului parcului industrial „Edineț”. Inspectorii au constatat că întreprinderea a transferat milioane de lei în afara țării sub pretextul efectuării unor analize tehnice ale produselor. Fiscul nu recunoaște aceste costuri, fiind extrem de ridicate, comparativ cu ale altor companii, care la rândul lor suportă costuri mult mai mici în acest sens.

Solicitați de Realitatea.md, responsabili din cadrul Direcției Administrare Fiscală Nord au declarat că în a două jumătate a anului 2018, T.B. Fruit Moldova a fost supusă unui control fiscal general pentru ultimii ani de activitate. În cadrul controlului au fost depistate operațiuni care au dus la neplata impozitelor în valoare de aproximativ 8 milioane de lei. Totodată, caracterul operațiunilor sunt calificate ca evaziune fiscală, ceea ce a dus conform procedurilor la aplicarea amenzilor corespunzătoare, în valoare de 5 milioane lei. Actul de verificare și constatările au fost transmise către T.B. Fruit Moldova.

Administratorul „T.B. Fruit Moldova”, Sergiu Jăpălău precizează că compania a contestat deja această constatare, mai mult decât atât, parțial a fost acceptată. Jăpălău adaugă că „T.B. Fruit Moldova” a atacat și în instanța de judecată actul SFS și cere anularea actului constatator. 

De asemenea surse ale portalului Deschide.MD susțin că în 2013, „TB Fruit” a fost selectat ca rezident al parcului industrial și în 2017 a fost anulat concursul de selectare a rezidentului și tot în același an a fost selectată iarăși ca rezident. În martie 2019 însă, Curtea de Apel Bălți a decis anularea concursului din 2017 cu evacuarea uzinei.

Administratorul spune că deomcadată nu a văzut decizia motivată a instanței și încă nu se poate expune asupra acestui lucru. 

Aceleași surse mai adaugă că respectiva companie a investit inițial peste 10 mil euro, însă la moment are datorii de circa 200 mil lei față de furnizori și bănci. Printre creditori se află și Întreprinderea municipală Apa Canal Edineț, la fel și întreprinderea administratoare a Parcului Industrial Edinet. Astfel furnizorii de mere din nordul țării creditează cu materie primă întreprinderea care ar inregistra evaziune fiscală. Mai mult decât atât, unii producatorii de mere încă nu și-au primit banii pentru anul 2018. 

Jăpălău precizează la acest capitol că sunt anumite restanțe dar că ele fac parte dintr-un circuit financiar și că vor fi achitate cu siguranță acele restanțe. 

„Este un plan pe care noi îl avem și îl respectăm. Noi luăm materia primă din R. Moldova producem suc concentrat de măr și îl expediem altor companii europene. Unele din acestea întârzie cu plățile de aceea și la noi se crează unele restanțe”, a adăugat administratorul. 

T.B. Fruit Moldova face parte din grupul ucrainean T.B. Fruit, care deține companii atât în Ucraina, cât și în Polonia. Potrivit openmoney.md, fondatorul T.B. Fruit Moldova este compania off-shore Avantika Consulting Limtied, rezident al Ciprului.

Menționăm că holdingul T.B. Fruit nu este la prima abatere. În Ucraina, acum patru ani, potrivit presei, compania ar fi comis fraude cu TVA pe produse agricole inexistente, aducând un prejudiciu în valoare de 12,7 milioane de euro.

Anul trecut, în Polonia, Oficiul pentru Protecția Concurenței și Drepturilor Consumatorilor a publicat informații care relevă că T.B. Fruit Polska înșală fermierii. Compania a primit atunci o amendă în valoare de trei milioane de zloți, ceea ce constituie 700 de mii de euro.

În presă erau menționate și alte tranzacții suspecte, prin care companiile holdingul T.B. Fruit au scos banii din Ucraina în zonele de off-shore.

Venirea T.B. Fruit în Moldova în 2013 a fost scandaloasă. Conducerea de atunci a Ministerului Economiei a fost învinuită public de lobby excesiv în favoarea intereselor holdingului, motiv fiind faptul că T.B. Fruit a construit o fabrică în condiții preferențiale, infrastructura costisitoare fiind construită din banii statului, iar terenul le-a fost închiriat gratuit.

Deși a fost promovat ca unul dintre cele mai mari proiecte investiționale, autoritățile fiscale consideră că întreprinderea operează scheme de scoatere a capitalului din Moldova. Investitorul care lucrează timp de cinci ani a folosit fonduri bugetare pentru a-și dezvolta întreprinderea, iar profiturile de milioane sunt transferate din țară în străinătate.