Cel târziu de la începutul anului 2020 autoritățile vor emite noi oermise de conducere din care vor lipsi datele privind grupa sanguină a posesorului documentului.

Acest lucru se regăsește într-un proiect de hotărâre de Guvern care este supus dezbaterilor publice. Noi le permise de conducere vor fi de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, fiind exlus câmpul de date nr. 14 ”Grupa sangvină” și fiind rezervarea a două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă.

Potrivit proiectului, noile modele ar putea intra în vigoare din momentul creării condițiilor necesare pentru punerea în circulație a permisului de conducere de model 2019, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2020. Acestea vor fi eliberate de Agenția Servicii Publice.Modificările sunt propuse în contextul în care începînd cu 10 octombrie 2018 au fost excluse datele „Grupa sanguină” și din actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

Potrivit autorilor, nici normele internaționale ce țin de domeniul obținerii permisului de conducere nu prevăd includerea în permisul de conducere a datelor despre grupa sanguină deținută de către titularul acestui document.

În Moldova, începând cu 10 octombrie 2018, ca măsură provizorie, datele privind grupa sangvină în permisul de conducere de generația DL2015 sunt substituite cu semnul „