Azi încep lucrările de construcție a gazoductului Ungheni - Chișinău, care va fi conectat la rețeaua românească de gaze naturale, au anunțat prim-ministrul Pavel Filip și reprezentanți ai companiei Transgaz. Respectarea graficului de execuție a lucrărilor va contrivui la securitatea regională, a declarat cu această ocazie ministrul Economiei din România, Nicolae Bădălău, citat de news.ro.

Amintim că, din decembrie 2018, au loc activități legate de procedurile de achiziții publice pentru lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău. Până în prezent au fost semnate două contracte, iar altele sunt în proces de desfășurare și evaluare. 

News.ro scria săptămâna trecută că ministrul Economiei din România, Niculae Bădălău, a afirmat că a cerut conducerii Transgaz să facă o prioritate din lucrările de dezvoltare a reţelei de gaze din România. Realizarea proiectului Ungheni – Chişinău, declarat de interes naţional în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici.

„Prin activitatea Transgaz în Republica Moldova, dovedim faptul că sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat şi proiectele comune de investiţii, acestea fiind soluţii sigure pentru bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova. Transgaz are deja un pronunţat rol în asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, prin lucrările la BRUA, iar prin achiziţia Vestmoldtransgaz a devenit o multinaţională românească în domeniul energiei. Sunt evoluţii importante, cu impact pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea energetică a regiunii. Îmi doresc ca graficul de execuţie al acestor lucrări să fie respectat, tocmai pentru a contribui la securitatea regională”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Ministerul Economiei prezintă totodată situaţia la zi a celor şapte loturi aferente investiţiei. Contractul aferent Lotului 1, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 26,07 km amplasat pe raza raioanelor Ungheni şi Nisporeni” a fost semnat de către ambele părţi în 23 aprilie şi a intrat în vigoare în aceeaşi dată. Azi, Vestmoldtransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor şi va demara predarea amplasamentului.