Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Moldova, Volodymyr Tulin, susține, referindu-se la procedurile de revocare a conducerii BNM, că actualmente cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate. În același timp, Tulin adaugă că reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014, susținută de FMI, a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și la fortificarea autonomiei sale.

Reprezentanța FMI în R. Moldova a emis astăzi un comunicat de presă în care spune că Fondul Monetar Internațional a acordat întotdeauna o importanță deosebită aspectului ce ține de independența instituțională a băncilor centrale și independența lor în promovarea politicilor.

„Un cadru robust și competent de guvernanță a băncii centrale și o poziție financiară puternică în bilanțul contabil sunt o chezășie a stabilității prețurilor și stabilității sectorului financiar-bancar, factori fundamentali pentru o dezvoltare economică durabilă”, se mai spune în declarația lui Volodymyr Tulin.

Reprezentantul FMI adaugă că reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și la fortificarea autonomiei sale: Actualmente cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM”.

Cât despre convertirea creditelor de urgență acordate băncilor cu probleme în anii 2014-2015 în hârtii de valoare de stat Tulin spune că acest lucru este absolut necesară în vederea asigurării viabilității bilanțului contabil al BNM și, prin urmare, a capacității Băncii Naționale de a realiza mandatul de menținere a stabilității prețurilor și a stabilității financiare.

„În continuare, este esențial de protejat rezultatele obținute cu mult efort și de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente ce asigură funcționalitatea băncii centrale. FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu", conchide reprezentatul FMI.  

Comunicatul FMI vine la câteva zile diferență după ce blocul ACUM a făcut public acel pachet antioligarhic în care se regăsește și demiterea guvernatorului BNM Octavian Armașu. Legiuitorii ACUM spun că își doresc „scoaterea BNM de sub influența directă a Partidului Democrat” pentru că „sistemul nostru bancar trebuie protejat prin numirea unui guvernator integru și independent, care să lupte cu offshore-urile și să protejeze banii oamenilor, să țină în frâu prețurile și creditele”, precizând că „Octavian Armașu nu este capabil de aceste lucruri pentru că nu este un om liber”.