Adoptarea legii noi privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a dus la situația în care salariile inspectorilor de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) s-au redus cu 59%. Datele au fost făcute publice în cadrul ședinței Curții de Conturi care a prezentat rezultatele auditului rapoartelor financiare ale ANI pentru anul 2018.

Potrivit unui comunicat de presă al ANI, membrii Curții de Conturi s-au arătat îngrijorați de faptul că din 46 de funcții de inspectori, ocupate sunt doar 9.

Factorii care determină îngreunarea procesului de suplinire a acestor funcţii vizează două aspecte: primul - rigorile stabilite pentru funcţia de inspector de integritate şi al doilea - moratoriul instituit privind interdicţia de angajare în instituţiile publice”, a declarat președintele ANI, Rodica Antoci.

Antoci a informat reprezentanții Curții de Conturi că luni, 22 aprilie, Autoritatea a primit un aviz pozitiv din partea Ministerului Finanțelor privind derogarea de la moratoriu şi permisiunea de angajare a 15 persoane.

Astfel, ANI va demara în curând concurs pentru angajarea funcționarilor, cu prioritate a celor din cadrul subdiviziunii interne de audit, după cum a recomandat Curtea de Conturi. Iar în ceea ce privește salarizarea inspectorilor, au fost făcute deja propuneri de modificare a cadrului legislativ și înaintate către Guvern”, se menționează în comunicatul de presă.

Amintim că reforma salarizării în sectorul bugetar a fost adoptată de Guvern în noiembrie 2018. Reprezentanții Cabinetului de miniștri au declarat atunci că nici un angajat din sectorul bugetar nu va avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. Totodată, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu de 33, cum este în prezent.

Salariile urmează a fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţă socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei.