Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) salută progresul înregistrat în sectorul bancar al Moldovei, a declarat, miercuri, la Chişinău, directorul regional al BERD pentru instituțiile financiare, Henry Russell. El a semnat din partea băncii europene acorduri de împrumut prin care BERD oferă băncilor Moldova Agroindbank (MAIB) și Victoriabank (VB) câte 5 mil. euro în cadrul programului EU4Business-EBRD.

Potrivit agenţiei INFOTAG, bancherul a salutat partenerul BERD în Republica Moldova – Delegația UE, condusă de Peter Michalko, spunând că acțiunile acesteia au contribuit la realizarea unor schimbări radicale în sectorul bancar al Moldovei.

Potrivit lui Russell, acordarea liniei de credit pentru MAIB și VB, destinate întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova, înseamnă că UE, BERD, Moldova și băncile sale au atins un obiectiv important: de a readuce băncile la cursul lor normal de dezvoltare.

Bancherul a spus că intrarea investitorilor străini în capitalul celor două bănci sistemice este un factor important, menționând că, odată cu venirea lor, guvernanţa corporativă a băncilor s-a îmbunătățit.

„Transparența acționarilor acestor bănci, standardele înalte de guvernanță corporativă au permis BERD să reia parteneriatul cu băncile moldovenești, ceea ce este important pentru sectorul real al economiei, deoarece întreprinderile mici și mijlocii vor avea acces la finanțarea pe termen lung a afacerilor”, a spus Russell, menţionând că, la momentul actual, deja cinci bănci din Moldova sunt parteneri ai BERD în UE4Business-BERD.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a felicitat cetățenii Republicii Moldova, băncile, precum și numeroșii clienți pentru semnarea celor două documente importante cu BERD, care reia finanțarea băncilor sistemice ale Moldovei.

„Investițiile sunt un factor important și necesar pentru dezvoltarea economiei, deoarece ele ajută la creșterea volumului producției și exportului de produse pe piața imensă și atractivă a Uniunii Europene, cu peste 500 de milioane de consumatori”, a spus diplomatul.

El a spus că Uniunea Europeană finanțează intenționat întreprinderile mici și mijlocii, a căror dezvoltare durabilă permite deschiderea noilor locuri de muncă, ridicarea nivelului de trai al populației și creșterea volumului comerțului și al exporturilor.

Potrivit lui Michalko, parteneriatul strategic al UE cu Republica Moldova constă în a sprijini procesul reformelor necesare în țară, a căror realizare are drept scop creșterea bunăstării populației, satisfacerea mai bună a necesităţilor cetățenilor Moldovei.

Peter Michalko i-a felicitat pe managerii MAIB, Serghei Cebotari, și VB, Bogdan Pleşuvescu, pentru semnarea acordurilor cu BERD, spunând că acest lucru demonstrează reluarea finanţării de către banca europeană a băncilor sistemice din Moldova.

INFOTAG precizează: Condiţiile creditelor oferite de BERD pentru MAIB și VB prevăd o componentă de grant, a cărei mărime poate ajunge la 15%. Împrumuturile pot fi acordate pe un termen de până la patru ani sau mai mult, în funcţie de fiecare proiect în parte. Rata dobânzii la creditele oferire din liniile BERD va fi „la nivelul de piaţă”.