Cineva a stins lumina când s-a vândut Fenosa. Noul proprietar se ascunde în spatele grupului „Duet”?

„Red Union Fenosa” și „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” au fost recent vândute. Deși, la prima vedere, noul proprietar este anunțat ca fiind grupul internațional Duet Private Equity Limited, care își are sediul la Londra, beneficiarul final al celor două companii energetice din R. Moldova ar fi în umbră și asta pentru că grupul Duet... este o companie de tip „venture”, de fapt un fond care gestionează banii altor investitori.
„Duet Private Equity Limited” nu este o companie din sectorul energetic, ci doar un fond de investiții
La începutul anului trecut, compania din Madrid anunța că vinde cele două filiale din R. Moldova, intenționând să obțină din tranzacție în jur de 500 de milioane de dolari. Astfel s-a întâmplat că grupul „Naturgy Energy” a vândut unui fond de investiții, cu sediul la Londra, „Duet Private Equity Limited”, cele două companii care dețin monopolul în R. Moldova la capitolul distribuția energiei electrice pentru suma de 141 de milioane de euro, cel puțin acest lucru reiese din comunicatul plasat pe site-ul grupului „DUET”. Detalii aici.
Deși „Gas Natural Fenosa” anunță cu mare fast printr-un comunicat de presă despre vânzarea afacerilor din R. Moldova către un grup internațional, acesta nu este decât un fond de investiții. Pentru a fi mai expliciți: compania respectivă caută investitori și le propune unde să investească, astfel încât, după câțiva ani, în urma vânzării activelor deținute, să obțină un anumit profit. Deci, din start „Red Union Fenosa” și „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” sunt privite doar ca sursă de venit.
Grupul „Duet” a cumpărat Red Union Fenosa” și „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” cu bani nedeclarați autorităților
Cum am scris mai sus, „Duet Private Equity Limited” așteaptă ca tranzacția de 141 mln euro pentru cele două companii din R. Moldova să aibă loc cât mai curând. Asta deși fondul deținea în total, la finele anului 2017, active în sumă de 2 260 000 de lire sterline (2 620 000 euro, sau 52 600 000 lei) și o cifră de afaceri de 2 970 000 lire sterline, în același timp deținea cash în bancă doar 32 000 lire sterline. Detalii aici
De aici apare și întrebarea: De unde a luat grupul „Duet” cele 141 de milioane de euro pentru companiile moldovenești dacă declară active nu mai mari de puțin peste 2 milioane și jumătate?
În continuare vedem că la această companie au fost până acum 11 directori și trei secretari, acum însă au rămas doar doi directori: Henry Isak Gabay, bancher de meserie (Detalii) care este și co-fondatorul grupului „Duet” dar și Andrew Stewart Case. De aici și rezultă că doar două persoane gestionează sutele de milioane de euro.
Datele se regăsesc și în ultimul raport al grupului „Duet” pentru anul 2017:
Sediul grupului „DUET” (Londra) |
Un alt lucru straniu este că compania respecivă se află pe aceeași adresă, W1J 5LP, 27 Hill Street, London, cu încă alte 38 de companii, toate înghesuite într-o încăpere cu doar trei etaje. Dintre cele 39, patru companii aparțin grupului „Duet”, care, împreună, dețin active de sub 4 milioane de lire sterline: „Duet Asset Management Limited”, „Duet Alternative Investments (UK) Limited”, „Duet Private Equity Limited”, „Duet Capital Partners Limited” iar o a cincea companie „Duet Emerging Markets Asset Management Limited” a fost închisă.
Mai jos puteți vedea lista de companii care se află pe aceeași adresă cu Duet Private Equity Limited (click pe imagine pentru vizualizare)
Aventurile „Duet Private Equity Limited” în Africa și Asia
Compania se aventurează să cumpere acțiuni sau întreprinderi în toată Africa, după care, în câțiva ani, plănuiește să le vândă obținând un anume profit. Acest lucru îl recunoaște chiar Manish Rungta, unul dintre directorii Duet Private Equity Limited.
„Prin intermediul companiei Duet Africa Private Equity, compania încearcă să investească în Etiopia, Mozambic, Tanzania, Uganda, Nigeria, Mozambic, Francofonia Africii de Vest și Ghana și are în vedere investiții între 20 și 50 de milioane de dolari. Firma investește cu un orizont de investiții de cinci până la șapte ani și încearcă să iasă din investiții printr-o vânzare de IPO sau de active”, spunea în luna august 2018 în cadrul unui interviu directorul grupului „Duet”.
Fondul de investiții, deși declară active doar de aproximativ 4 milioane de lire sterline, a reușit să cumpere în august 2018 un pachet majoritar în valoare de 50 milioane USD într-o companie multinațională de băuturi, Ajeast Nigeria, care este o filială a grupului AJE din Africa.
În 2012, managerul Duet Group intenționa să facă investiții de aproximativ 100 de milioane în Ghana, făcând un mare pariu pe țara africană aflată în creștere rapidă.
La o simplă căutare pe google, vedem că fondul de investiții a cumpărat acțiuni în mai toată lumea, lucru confirmat și de managerii companiei care susțin că Grupul Duet a făcut investiții globale de peste 5,1 miliarde de dolari în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, compania având sedii deschise în Londra, New York, Accra și New Delhi
De ce grupul „Naturgy” a vândut companiile din R. Moldova și nu Gas Natural Fenosa?
Recent în grupul de acționari a companiei spaniole Gas Natural Fenosa s-au făcut unele modificări după mai multe tranzacții cu pachetele de acțiuni ale companiei cu sediul la Madrid. Printre acestea sunt: CVC Capital Partners și Global Infrastructure Partners. Odată cu schimbarea acționarilor, consiliul de directori ai companiei spaniole au decis să urmeze câțiva pași pentru redenumirea companiei din „Gas Natural Fenosa” în „Naturgy” și redirecționarea pieței. Detalii aici.
Cât despre a doua parte din strategia „Naturgy Energy Group” (redirecționarea pieței), este vorba despre revizuirea și optimizarea portofoliului său de afaceri, precum și revizuirea continuă a activităților sale și a zonelor non-strategice. Ca urmare a acestei revizuiri, compania a decis să efectueze vânzarea activităților de distribuție a energiei electrice în R. Moldova și afacerea de generare a electricității în Kenya. Despre acest lucru compania spaniolă a anunțat încă la începutul anului 2018. Detalii aici.
Rămâne să vedem care va fi soartde mai departe a întreprinderilor de distribuție și furnizare a energiei electrice Î.C.S.„Red Union Fenosa” S.A. și Î.C.S.„Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. care deservesc în prezent circa 900 de mii de clienți, persoane fizice şi juridice, distribuie energie electrică în 19 unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv în capitala ţării, municipiul Chişinău, ceea ce constituie două treimi din teritoriul țării.