Republica Moldova a lansat proiectul regional EU4Environment finanțat de UE în valoare de 20,5 milioane de euro, care va sprijini dezvoltarea unei economii ecologice. Proiectul este planificat pentru 4 ani, este destinat țărilor Parteneriatului Estic și are rolul de a le ajuta în conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și a bunăstării populației, stimularea creșterii economice și dezvoltarea unei economii ecologice.

În special, proiectul EU4Environment va sprijini eforturile Republicii Moldova în planificarea politicilor și investițiilor de mediu, va stimula utilizarea tehnologiilor inovatoare, va reduce costurile întreprinderilor prin gestionarea competentă a resurselor și a deșeurilor pentru a asigura profitabilitatea și competitivitatea pe termen lung, scrie InfoMarket.

În același timp, gradul de conștientizare a principiilor unei economii ecologice și stimularea utilizării noilor modele de afaceri vor crește, ceea ce va conduce la crearea de noi locuri de muncă. Reprezentanții guvernului moldovean, reprezentanți de rang înalt ai Uniunii Europene, membri ai ONG-urilor au participat la lansarea proiectului în Moldova.

La evenimentul de lansare a proiectului, Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Lilia Palii, a declarat: „Acest proiect este extrem de semnificativ pentru țara noastră. Uniunea Europeană vine să acorde sprijin Guvernului Republicii Moldova în consolidarea eforturilor de a asigura dreptul fundamental la un mediu sănătos și sigur. Ne vom implica activ în realizarea activităților. „EU4Environment” ne va permite să beneficiem de expertiza internațională valoroasă, să căpătăm experiența țărilor membre ale UE și să împărtășim bunele practici între țările Parteneriatului Estic”.

Potrivit sursei citate, „înverzirea economiei este o prioritate strategică a Ministerului Economiei și Infrastructurii, ce derivă atât din angajamentele reflectate în Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, cât și din Planul de acțiuni și obiectivele specifice ale Programului de promovare a economiei verzi în Republica Moldova pentru anii 2018-2020”, a menționat Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Proiectul „EU4Environment”, finanțat de Uniunea Europeană, acordă asistență țărilor din Parteneriatul Estic: Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Georgia. Bugetul proiectului este în valoare de 20 milioane euro.