În 2018, de cea mai mare cerere pe piața imobiliară în Chișinău s-au bucurat locuințele de pe piaţa secundară relativ ieftine. E vorba de apartamentele în case de proiecte standard, în stare bună în zonele locative.

Solicitat de agenţia INFOTAG, directorul NIKA-Imobil, Petru Oleinic, a spus că apartamentele cu o cameră s-au vândut pe segmentul de prețuri de 20-22 mii de euro, apartamente cu 2 camere – 25-30 mii, apartamente cu 3 camere – 30-35 mii.

Odată cu creșterea suprafeţei și a numărului de odăi, se înregistrează o scădere considerabilă a cererii și o reducere a prețurilor”, a spus el, menţionând că apartamentele cu o cameră s-au vândute în medie la preţul de 600-650 de euro per metru pătrat, apartamentele cu 2 camere – 500-600 euro, apartamentele cu 3 camere – 450-500 euro, apartamentele cu 4 camere – 400-450 euro.

În structura vânzărilor, ponderea locuințelor de dimensiuni mici (apartamentele cu 1-2 camere) a reprezentat 60-70% din tranzacții. Cu greu îşi găsesc cumpărători apartamentele cu 3 camere, iar cele cu 4 camere se vând şi mai greu. 

Expertul spune că creditarea ipotecară a schimbat structura cumpărătorilor de locuinţe. Principalii cumpărători sunt acum participanți la diferitele programe „Prima casă”, datorită cărora numărul contractelor ipotecare pentru achiziționarea de locuințe a crescut în anul 2018 cu 21%.

„Cele mai solicitate au fost apartamentele din sectoarele Botanica și Rîşcani datorită infrastructurii dezvoltate și accesibilității transporturilor. Mai puțin solicitate sunt locuințele din sectoarele Buiucani și Ciocana. Diferența de preț la apartamentele identice din aceste sectoare ajunge la 5%”, a spus Petru Oleinic.

Prețurile pentru locuințele de lux din centrul Chișinăului au fost la nivelul de 800-850 de euro pe metru pătrat, însă în unele obiecte, cum ar fi Crown Plaza, Lara-City, prețul a ajuns la 900-1000 de euro, iar costul locurilor de parcare aici este de 7-10 mii euro.

Cele mai scumpe apartamente sunt la Crown Plaza Park, unde prețul unui metru ajunge la 1,5-2 mii de euro”, a spus Oleinic.