Potrivit unui anunţ al băncii, acțiunile au fost expuse în pachet unic pentru licitație "cu strigare", care va avea loc la Bursa de Valori a Moldovei în perioada 10-14 aprilie. Anterior, Banca de Economii s-a oferit să vândă un pachet de 6,1200 acțiuni (10,2%) la Moldasig la un preț de 399,19 lei, iar apoi - 359,27 lei fiecare, iar valoarea lor totală era de 24,43 milioane și 21,98 milioane lei, respectiv.

Pachetul de acțiuni a fost oferit spre vânzare în pachet unic la licitația "cu strigare" la Bursa de Valori a Moldovei în perioada 9 ianuarie - 22 ianuarie şi în perioada de la 1 martie până în 7 martie, însă nu au existat cumpărători. Amintim ca 80% din acțiunile societății de asigurări Moldasig sunt din nou scoase la vânzare la BVM în trei pachete mari, la un cost inițial mai mic. Valoarea inițială totală a tuturor blocurilor de acțiuni puse în vânzare (480 mii de unități sau 80% din capitalul social) este estimată la circa 21,7 milioane de lei, față de 44,3 milioane şi 31 milioane de lei în ultimele două oferte. Termenul limită pentru noua licitație este 18-22 martie.

Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a obligat Moldasigului să emită noi acțiuni și să le pună spre vânzare în locul acțiunilor anulate achiziționate de acționarii conveniți anterior fără aprobarea prealabilă a autorității de supraveghere și nu au fost vânduți la timp. Agenția InfoMarket a raportat anterior că, la 6 și 14 decembrie 2016, CNPF a obligat mai mulți acționari majoritari ai Moldasig să-și vândă acțiunile în această societate pe acțiuni. Comisia a luat o astfel de decizie în legătură cu un avertisment din partea Serviciului de Informații și Securitate despre tranzacțiile concentrate efectuate de acești acționari fără notificarea prealabilă a autorității de reglementare a pieței. În termen de 3 luni de la luarea deciziei CNPF, aceste societăți au trebuit să-și vândă acțiunile la Moldasig.

Întrucât acționarii nu și-au vândut acțiunile în timp util, organul executiv al Moldasig a fost obligat să le anuleze acțiunile, să emită noi acțiuni și să le pună la vânzare. Capitalul social al Moldasig este de 60 de milioane de lei și este împărțit în 600 de mii de acțiuni în valoare de 100 de lei. Profitul net al companiei în 2017 s-a ridicat la 18,33 milioane de lei, față de 0,3 milioane de lei în anul anterior. Până în prezent, lista principalilor acționari ai Moldasig sunt: Banca de Economii - 10,2% și întreprinderea de stat "Calea Ferată a Moldovei" - 5%.

Sursa: Infomarket