În fiecare an, în perioada 1 ianuarie-30 aprilie, persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcționa 2% din acestea către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară odată, cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit.

Ca urmare a reformei fiscale din toamna anului 2018 și modificării pragurilor de impozitare salariale, în 2019, direcționarea a 2% se va realiza prin completarea a două declarații cu privire la impozitul pe venit, transmite IPN.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova menționează într-un comunicat de presă că Formularul CET15 a fost înlocuit cu Formularul CET18. Ca rezultat, în 2019, persoanele fizice plătitoare de impozite urmează să prezinte la Serviciul Fiscal de Stat două declarații cu privire la impozitul pe venit. Este vorba despre Formularul CET15 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada i ianuarie 2018 - 30 septembrie 2018. De asemenea, este vorba despre Formularul CET18 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada 1 octombrie 2018 - 31 decembrie 2018.

Prin urmare, și persoanele fizice plătitoare de impozite care doresc să direcționeze 2% către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară, vor trebui să indice codul fiscal al organizației pe care doresc să o susțină (cele 13 cifre) în ambele declarații: atât în Formularul CET15, cât și în Formularul CET18. În Formularul CET15, codul fiscal al organizației beneficiare va fi trecut în secțiunea a șasea (facultativă), în câmpul M2. Câmpul M1 nu va fi completat, va rămâne gol. În Formularul CET18, codul fiscal al organizației beneficiare va fi introdus în secțiunea a cincea (facultativă), în câmpul M1.

Formularele CET15 și CET18 pot fi obținute la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat sau pe pagina web https://servicii.fisc.md/formulare.aspx, cu posibilitatea descărcării și completării lor. De asemenea, pe pagina web https://servicii.fisc.md/: opțiune valabilă pentru deținătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja pre-completat cu informațiile de care dispune Serviciul Fiscal de Stat.

Formularele pot fi depuse· personal la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, indiferent unde are viza de domiciliu persoana fizică plătitoare de impozite. La fel, poate fi depus prin poștă, caz în care formularele pot fi expediate către oricare oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat sau online cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.

Orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă es