Astăzi, 18 martie 2019, în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania „Doverie-Invest” S.A. din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei, a achiziționat 3 173 751 acțiuni ale băncii de importanță sistemică B.C. „Moldindconbank” S.A., ca pachet unic, la valoarea totală de 764 048 815,74 MDL, expuse la vânzare de Agenția Proprietății Publice (APP)

Conform regulilor pieței reglementate privind organizarea și efectuarea tranzacțiilor cu pachetele unice de valori mobiliare pe piața reglementată a Bursei de Valori, tranzacția dată va fi finalizată la data de 22.03.2019.

Amintim că, recent, Cabinetul de Miniștri a aprobat o Hotărâre de Guvern privind aprobarea precontractului cu privire la cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou-emise de „Moldinconbank”. Potrivit acesteia, compania „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, investitor european despre care Banca Națională a anunțat că ar urma să cumpere pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A., în mărime de 63,89%, a venit să semneze contractul. Din document reiese că APP va cumpăra acțiunile și apoi le va vinde investitorului bulgar, lucru care s-a întâmplat astăzi. Prețul pentru acestea a fost stabilit la peste 764 de milioane de lei sau 39,1 milioane de euro.

Imediat după acel anunț, Veaceslav Platon a lansat un avertisment la adresa potențialilor cumpărători. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de Facebook, Platon susține că vânzarea acțiunilor „Moldindconbank”, dar și cele ale companiei de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group” fac parte din rezultatul crimelor comise de „un grup condus de criminali, care a preluat puterea în R. Moldova”. El menționa că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor.

„Datorită publicității largi a acestei situații și a publicațiilor repetate în presă, împreună cu avertismente și preîntâmpinări cu privire la caracterul ilegal a ceea ce se întâmplă, noii cumpărători de acțiuni vor fi considerați proprietari lipsiți de scrupule, care fac abuz de drept și primesc beneficii nejustificate”, spunea Platon în adresarea sa.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon a controlat „Moldinconbank” și „Moldova Agroidbank”, companiile de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group”. Banii de la vânzarea „Moldinconbank”, dar și a altor active ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 de milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon Băncii de Economii.