O bună parte sunt plecaţi peste hotare sau nu-şi mai folosesc maşinile, dar sunt şi dintre cei care pur si simplu se eschivează de la plata taxei pentru exploatarea drumurilor publice. Doar 40 la sută dintre conducătorii auto au achitat taxa pentru folosirea drumurilor în 2018. În fondul rutier au fost vărsate peste 800 de milioane de lei, iar amenzile aplicate rău-platnicilor se ridică la 4 milioane de lei, relatează Mesager.

Inspectorii de patrulare au aplicat rau-platnicilor amenzi în valoare de 4 milioane de lei, scrie TRM.md.

„Din totalul de peste 990 de mii de unităţi de transport înmatriculate, reviziei tehnice au fost supuse peste 560 de mii de unităţi de transport. 60% din unităţile de transport au fost supuse reviziei tehnice, fiind achitată respectiv şi taxa pentru folosirea drumurilor. Au fost acumulate 785 de milioane de lei care au fost vărsate în fondul rutier”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Serghei Bucătaru.

La cererea premierului Pavel Filip, Ministerul Economiei şi Infrastructurii este în proces de elaborare unui mecanism care să garanteze achitarea taxei rutiere de către toţi conducătorii auto.

În 2019, peste 1 miliard 24 de milioane de lei vor fi alocate din fondul rutier pentru reparaţia drumurilor publice naţionale. Aproape 500 de milioane de lei vor fi utilizate pentru întreţinerea drumurilor, iar 333 de milioane de lei vor fi direcţionate pentru reparaţia a 15 tronsoane.

Totodată, peste 64 milioane de lei vor fi alocate pentru cofinanţarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor.