După indexarea cu 5,3% din 1 aprilie, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 91,85 lei, pentru 526 de mii de beneficiari, iar pensiile de dizabilitate se vor majora cu 72,07 lei, pentru 125 de mii de beneficiari, transmite IPN.

Pensiile de urmaș se vor majora cu 47,25 lei, pentru 12 mii de beneficiari. Pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl se va acorda pentru 1 749 de beneficiari, iar majorarea medie va constitui 173,79 de lei. Procentul de indexare a fost calculat reieșind din media creșterii anuale a indicelor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani.

De la 1 aprilie 2019, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1079,33 lei.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de hotărâre aprobat vineri, 15 martie, de cabinetul de miniștri. Întrebată de jurnaliști de ce a fost nevoie de acest proiect, în condițiile în care Guvernul și-a asumat săptămâna trecută răspunderea pentru indexarea pensiilor, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, a declarat că asumarea de răspundere a fost pentru a avea disponibilități financiare la Bugetul de stat, necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Iar acum a fost aprobată o hotărâre de Guvern care, corespunzător, majorează aceste pensii.