OTP Bank Group a anunțat Banca Națională a Moldovei despre intenția de a cumpăra pachetul majoritar de acțiuni de la Mobiasbanca din R. Moldova.

Societe Generale a anunțat la începutul lunii februarie despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale (Moldova) către OTP. 

-----------------------------------

Cu o cotă de 8,57% (8,85% drepturi de vot), cel mai mare acţionar al OTP este compania petrolieră MOL din Ungaria (la care statul deţine 25,2%), una dintre cele mai mari din regiune.

Al doilea acţionar ca mărime al OTP este firma Kafijat Ltd cu 7,79% (7,86% drepturi de vot), controlată de miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta în epoca sovietică şi apoi anii 90 ai secolului XX a fost şeful filialei Gazprom din Ungaria, de unde şi provine o mare parte din averea sa de circa 1,8 miliarde de dolari.

Un an în urmă Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite într-o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin.