Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va mai plafona prețurile la benzină și motorină . Asta după ce directorii agenției au aprobat Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Astfel operatorii de petrol de pe piață vor stabili de sine stătător prețurile la petrol, conducându-se de cheltuieli și consumul de produse petroliere. În mare parte s-a revenit la terminologia veche de calculare a prețurilor. Diferența este că de această dată, agenții economici vor trebui să raporteze ANRE-ului orice modificare a prețurilor finale. În acel timp agenția va monitoriza mai strict activitatea agenților pentru a nu permite înțelegirile de cartel între operatori.

„Noua metodologie este similară cu cea aprobată în 2007 și care a fost aplicată până în aprilie 2016. ANRE a primit 43 de obiecții și propuneri la proiect, dintre care 12 au fost acceptate. Principala obiecție a fost rata rentabilității”, a menționat Andrei Adam, șef Departament licenţiere, monitorizare şi control al ANRE, care a prezentat raportul.

ANRE nu va mai stabili prețurile plafon cum proceda în ultimii ani. Prețurile maxim de vânzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 au fost înghețate la 7 august 2018 la nivel de 19 lei și 1 ban pentru un litru, iar cel al motorinei - 16 lei și 89 de bani litrul.

Reprezentanți ai companiilor petroliere au declarat în ședința publică a ANRE că, imediat ce va intra în vigoare noua metodologie, vor proceda la reducerea prețurilor la pompă, care nu corespund în prezent costurilor reale.

Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere va intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”, a anunțat Veaceslav Untilă, director general al ANRE.