Moldova se situează pe locul 4 printre țările din Europa de Est și pe locul 57 în topul celor 230 de țări din lume la capitolul serviciilor ieftine de date mobile. Acest lucru este evidențiat de rezultatele studiului Worldwide mobile data pricing, realizat de compania britanică Cable.co.uk pentru a studia date privind 6313 planuri tarifare ale operatorilor de telefonie mobilă din 230 de țări din lume.

Potrivit informațiilor citate, în Moldova costul mediu de transfer de 1 gigabyte de date mobile este de 2,82 USD, iar cu acest indicator țara noastră se situează pe locul 57 din 230 de țări dintre Uruguay și Bahrain, unde costul mediu de transfer de 1 gigabyte de date mobile este de 2,8 USD și, respectiv, 2,83 USD.

Conform ratingului, cel mai ieftin trafic mobil din lume este în India, unde costul de transmitere a unui gigabyte de date este în medie de 0,26 $. Kârgâzstan ocupă locul 2 în lume: transferul de 1 GB costă în medie 0,27 dolari. În plus, în clasament există mai multe țări din spațiul post-sovietic: Kazahstan (0,49 dolari) și Ucraina (0,51 dolari), respectiv, ocupă locurile 3 și 4. Rusia a fost pe locul 12 (0.91 dolari). România se situează pe locul 37 cu 1,89 USD, scrie InfoMarket.

Cel mai scump trafic mobil de pe planetă se află în Zimbabwe, unde costul mediu de transfer de 1 GB este de 75,2 USD. În Guineea Ecuatorială, prețul mediu este de 65,83 USD.

În cazul în care analiza este efectuată pe regiuni, în Europa de Vest, Finlanda este recunoscută ca țara cu cel mai ieftin trafic mobil, unde prețul mediu de transfer de 1 GB este de 1,16 USD, urmat de Monaco (1,21 dolari), Danemarca (1,36 dolari) şi Italia ( $ 1,73).

În rândul țărilor din Europa de Est, cel mai ieftin trafic mobil este în Polonia (1,32 dolari). Acestea sunt urmate de România (1,89 dolari), Slovenia (2,21 dolari) și Moldova (2,82 dolari). În Grecia se atestă cel mai scump trafic din regiune - 32,71 USD.

Costul mediu de transfer de 1 GB de date în rețelele mobile din Canada (12,02 USD) și în Statele Unite (12,37 dolari) este mai mare decât media mondială (8,53 dolari SUA). Cel mai scump trafic mobil din America de Nord - în Bermuda - 37,74 dolari. Cele mai ieftine planuri tarifare în America Centrală - în Guatemala - 4,53 USD. Prețuri puțin mai mari sunt inregistrate in El Salvador (4,55 dolari) și Belize (4,57 dolari).

Cel mai scump trafic din America Centrală este în Mexic, unde costul mediu al transmiterii unui trafic de 1 GB este de 7,38 USD.

Potrivit lui Dan Haudl, analist la departamentul de telecomunicații de consum de la Cable.co.uk, multe dintre țările cu cel mai ieftin trafic de date mobile se încadrează într-una din cele două categorii. Unele țări au o infrastructură bine dezvoltată de rețele mobile și fixe de acces la Internet în bandă largă, iar furnizorii locali pot oferi utilizatorilor posibilitatea de a transfera cantități uriașe de date, ceea ce reduce semnificativ costul transferului de 1 gigabyte. În alte țări, rețelele terestre de bandă largă sunt mai puțin dezvoltate, prin urmare, în general, utilizatorii locali depind foarte mult de rețelele mobile.

Economia acestor țări dictează necesitatea unor prețuri scăzute la dispoziția majorității cetățenilor. În partea mai scumpă a listei există țări în care infrastructura nu este foarte bună, iar consumul de trafic nu este ridicat. Oamenii de obicei cumpără pachete de zeci de megaocteți, ceea ce face ca un gigabyte de date să pară o sumă imensă, iar transferul său este scump.

Multe țări aflate în mijlocul listei au o bună infrastructură și un mediu de piață competitiv. Și, deși prețurile nu sunt cele mai scăzute din lume, consumatorii locali nu le consideră mari.