De la începutul anului și până în prezent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat spre plată subvenții de 184 milioane de lei pentru producătorii agricoli. Banii au ajuns la aproape două mii de solicitanți, comunică MOLDPRES.

Subvențiile acordate reprezintă datorii rămase fără finanțare anul trecut din cauza epuizării Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care a constituit 900 mln de lei.

AIPA a precizat că statul va sprijini și în acest an construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale și crearea sau extinderea unităților meșteșugărești. Subvenții vor fi acordate și pentru noi afaceri în sectorul agroindustrial inițiate de tinerii și femeile antreprenori.

Campania de recepționare a dosarelor de subvenționare a fost lansată la 1 februarie curent. Cererile pentru acordarea plăților în avans vor putea fi depuse până la 8 aprilie, iar cele pentru subvenționare clasică - până pe 31 octombrie curent.

Mărimea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural va fi și în acest an de 900 mln de lei.