Guvernatorul Băncii Naționale susține că alegerile din 24 februarie nu vor avea un efect în relația BNM-ului cu Fondul Monetar Internațional (FMI) dar și cualți partneri externi.

Octavian Armașu a fost întrebat în cadrul unui interviu dacă după alegeri va avea loc în configuraţia puterii, va reuşi să obţină de la autorităţi îndeplinirea programului cu FMI până în noiembrie 2019?

„Voi reitera că BNM este o instituţie independentă. Discuţiile pe care le avem cu FMI şi alţi parteneri externi sunt axate pe implementarea reformelor şi nu intrăm pe domeniul politicului. Agenda de reforme a BNM a fost agreată încă în 2016 şi o vom continua, pentru a aduce bunăstare şi beneficii sectorului bancar, economiei reale şi cetăţenilor”, a răspuns guvernatorul. 

Armașu a fost întrebat și care a fost aportul să în calitatea de ministru al finanțaelor la soluţionarea obiectivelor antagoniste ale acestor două instituţii ale statului - BNM și Ministerul Finanțelor?

„În orice economie de piaţă, banca centrală acţionează într-un tandem firesc cu Ministerul Finanţelor pentru a crea condiţii macrofinanciare favorabile dezvoltării economiei şi bunăstrării populaţiei. Am reuşit să construim o colaborare bună cu guvernatorul Sergiu Cioclea încă de la începutul negocierii acordului cu FMI. Această colaborare instituţională continuă şi a fost extinsă la nivel de experţi pe diverse domenii: politica monetară, operaţiuni bancare, plasamente ale valorilor mobiliare de stat etc., aşa cum prevede Legea cu privire la BNM. Colaborarea instituţională între aceşti doi piloni-cheie de macrostabilitate, Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor, trebuie să continue”, a precizat guvernatorul.