Parlamentul a numit, astăzi, patru directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Este vorba despre: Ștefan Creangă, Veaceslav Untila, Octavian Calmîc și Eugen Carpov, pentru un mandat de șase ani. Noii directori își vor începe activitatea la 1 martie, transmite IPN.

În cadrul dezbaterilor pe marginea numirilor, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a declarat că selectarea candidaților pare o înțelegere prealabilă, rezultatele concursului desfășurat de către comisia parlamentară de profil fiind trucate. Tudor Deliu a spus că Veaceslav Untila, chiar dacă a câștigat concursul, până la votul din plenul Parlamentului nu putea să știe dacă va deveni director ANRE. Or, acesta și-a motivat demisia din funcția de președinte al Curții de Conturi prin faptul că a fot numit în altă funcție. Deputatul a subliniat că Parlamentul numește directorii ANRE, și nu comisia de profil, iar rezultatele concursului nu este o garanție că Parlamentul va aproba candidaturile propuse.

Și liberal-democratul Iurie Țap a criticat numirea celor patru directori, menționând că majoritatea parlamentară, prin comisia de profil pe care o controlează, i-a promovat în funcție. „Atunci când majoritatea parlamentară numește conducerea autorităților autonome este neserios să vorbești despre imparțialitate”, a spus Iurie Țap. Deputatul a insistat ca Veaceslav Untila să explice motivele care l-au făcut să plece de la Curtea de Conturi, demisia acestuia fiind aprobată în aceeași ședință. Veaceslav Untila i-a răspuns că a reușit să facă din Curtea de Conturi o instituție modernă, independentă și crede că și-a încheiat misiunea. Acum ar dori să acceadă în altă funcție, unde de mai mulți ani se vorbește că lucrurile merg prost.

Întrebat de către deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac ce crede despre prezența unui intermediar în procesul de import al energiei electrice, Eugen Carpov, unul din cei patru noi directori ANRE, a spus că existența unor intermediari influențează preturile pentru resursele energetice și că, în calitate de director ANRE, va depune eforturi pentru ca numărul intermediarilor să fie redus la minimum sau chiar să nu existe.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus la îndoială capacitățile lui Octavian Calmîc, menționând că în toate funcțiile pe care le-a avut până acum „nu a făcut nimic pentru Republica Moldova, iar cea mai mare daună pe care a adus-o țării a fost semnarea Acordului de Asociere cu UE”. „Dacă sunteți așa specialist important, de ce vă mută din acolo încoace și tot mai jos și mai jos”, l-a întrebat Vladimir Voronin pe Octavian Calmîc. În replică, acesta i-a răspuns că activează din anul 1996 în cadrul Ministerului Economiei, iar rezultatele funcțiilor pe care le-a deținut au dus la înregistrarea celor mai mari creșteri economice în Republica Moldova. Octavian Calmîc a mai spus că Acordul de Asociere pe acre l-a semnat aduce doar beneficii economiei naționale și că majoritatea schimburilor comerciale sunt orientate pe piața europeană.

Parlamentul a aprobat, astăzi, și numirea lui Anatolie Zagorodnîi în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Candidatura sa a fost selectată în cadrul unui concurs desfășurat de Comisia economie, buget și finanțe.

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit, astăzi, în prima ședință plenară a sesiunii de primăvară. Aceasta este ultima sesiune a Parlamentului de legislatura a XX-a, mandatul căruia a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe a legislativului. Alegerile sunt stabilite pentru 24 februarie.