OTP Bank Group - cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est –intenționează să vină cu investiții în Republica Moldova. În acest sens, a fost încheiat un acord între OTP Bank și Societe Generale cu privire la achiziționarea pachetului de acțiuni majoritar al MOBIASBANCA.

Tranzacția va fi posibilă doar după ce OTP Bank Group va solicita și va obține permisiunea prealabilă în scris a Băncii Naționale a Moldovei, așa cum stipulează Legea privind activitatea băncilor din Republica Moldova, este menționat într-un comunicat de presă al BNM. 

OTP Bank Group are o experiență de aproape 30 de ani în domeniul bancar și își desfășoară activitatea în nouă țări europene.

În Republica Moldova, aceasta își propune, în mod prioritar, să modernizeze produsele și serviciile pentru deponenți și clienți și să asigurare o guvernanță corporativă transparentă și eficientă.

Dacă OTP Bank Group  va obține permisiunea BNM, schimbarea acționarului la BC „MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale” S.A. nu va afecta activitatea băncii. Aceasta va continua să funcționeze în regim normal și să ofere toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Amintim că până acum Banca Transilvania a cumpărat un pachet de acțiuni de la Victoriabank iar un consorțiu condus de BERD a achiziționat pachetul majoritar de la Moldova Agroindbank.

În același timp, recent, Cabinetul de Miniștri a aprobat o Hotărâre de Guvern privind aprobarea precontractului cu privire la cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou-emise de Moldinconbank. Potrivit acesteia, conducerea companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, investitor european despre care Banca Națională a anunțat că ar urma să cumpere pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A., în mărime de 63,89%, a venit să semneze antecontractul.