Amnistia fiscală, propusă de către deputaţii din PDM, nu va da rezultate pentru economie şi va permite legalizarea capitalului acumulat ilegal de către un grup restrâns de persoane. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc, şi deputatul PSRM, Vladimir Ţurcan, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Potrivit lui Pistrinciuc, acest proiect de lege „este făcut pentru câţiva oameni, ca să-şi legalizeze capitalurile”. Liberal-democratul a mai opinat că amnistia propusă de către democraţi nu va avea niciun efect pentru economie şi îi va defavoriza pe cetăţenii oneşti, care au achitat impozite pe parcursul anilor.

Şi Vladimir Ţurcan consideră că amnistia capitalului nu va avea efecte pentru economie. „Noi am încercat o astfel de amnistie în 2007 şi efectul a fost zero. Cel puţin, în 2007 existau nişte prevederi mai clare. Ar fi fost o variantă ca o condiţie pentru legalizarea banilor să fie investirea în economie, să fie create noi locuri de muncă”, a spus socialistul.

Menționăm că un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege privind „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”. Proiectul mizează că proprietarii de facto să-și capitalizeze și să-și declare averile nedeclarate până acum. Potrivit lui Roman Chircă, expert în economie, o astfel de inițiativă este binevenită, dar îi lipseşte o componentă importantă și anume motivația persoanelor de a-şi declara proprietățile.

„Eu susțin astfel de inițiative în esență, pentru că trebuie să punem capăt perioadei de acumulare primitivă a capitalului și să trecem la afișarea proprietăților. Acest lucru înseamnă soluționarea problemei proprietăților anonime și un început pentru relații corecte și transparente în mediul de afaceri. Referitor la proiectul de lege înregistrat, consider că este încă unul crud, pentru că lipsește componenta principală și anume motivația: de ce persoanele trebuie să-și liberalizeze capitalul sau să declare proprietățile? Această motivație trebuia să fie exprimată prin faptul că, dacă nu sunt declarate, atunci averile sunt considerate ca fiind dobândite ilicit. În formatul actual, legea nu crează acest stimulent emoțional pentru mediul de afaceri”, spune Chircă.

Proiectul de lege înregistrat prevede declararea mijloacelor bănești sau a capitalurilor ce iau alte forme (imobile, valori mobiliare, cote de participare la capitalul societăților cu răspundere limitată, mijloace de transport rutier). În schimb, ei vor trebui să achite o taxă de 2% din suma activelor liberalizate. Inițiativa vine din partea unui grup de deputați și a fost aprobată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, în această dimineață.

Potrivit autorilor, în proiect se pune accent pe trei aspecte, cum ar fi:

declararea capitalului care, anterior, nu era declarat;

trecerea capitalului de pe numele deținătorilor formali (de jure) pe numele deținătorilor reali (de facto);

reflectarea în scopuri fiscale a valorii reale de piață a activelor, în vederea optimizării structurii activelor și a impozitării viitoare.

Însă în cadrul liberalizării nu pot fi înregistrate mijloacele și activele obținute din surse infracționale.