Fiul fostului președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin este obligat de Banca Națională a Moldovei să-și vândă acțiunile de la Fincombank. Motivul este că Oleg Voronin a acționat concertat împreună cu alți acționari, unii dintre - ei membri ai familiei Voronin.

Printre acționarii cărora le-a fost suspendat dreptul de vot, se numără: Oleg Voronin (fiul ex-președintelui Voronin), Alexei Voronin, Panahova Ecaterina, Voronina Elena și Voronina Taisia, Rusu Valentina, Antoci Ivan (membru al Partidului Democrat şi ocupă în prezent funcţia de director al Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate).

--------------------------------

Acționarii vizați de decizia BNM trebuie, conform legii, să-și vândă acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Ulterior conducerea băncii a venit cu o reacție la decizia BNM, în care spunea că hotărârea BNM nu ţine în niciun mod de activitatea curentă a FinComBank S.A. şi nu influenţează stabilitatea financiară şi performanţele băncii.

„Mai mult decât atât, FinComBank S.A. este bine capitalizată, solvabilă şi stabilă. În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3,7%, în totalul portofoliului de credite - 4.4%, cota creditelor neperformante la total portofoliu 5,88% (pe sistem 13,37%, locul 3), iar rentabilitatea capitalului este de 11,39% (locul 5 pe sistem). În total pe teritoriul ţării sunt active 93 de subdiviziuni ale FinComBank (locul 3 pe sistem).

Prin urmare, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A., va continua să activeze în regim normal şi să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operaţiunile cu depozitele, de creditare şi decontări. Nu în ultimul rând, FinComBank continuă să se dezvolte şi să-şi surprindă clienţii săi cu cele mai inovatoare programe de banking”, se mai spune în comunciatul băncii.