Numărul tranzacțiilor cu apartamente în Chișinău anul acesta se va apropia de 15.000 apartamente sau cu 50% mai mult decât acum 5 ani în urmă când se vindeau pe an sub 10 mii de apartamente. Dacă vă întrebați pentru cine sunt atâtea construcții și cine le cumpără, dacă toată lumea a plecat din țară, răspunsul l-a găsit analistul economic, Veaceslav Ioniță. Expertul a identificat cinci factori care mișcă piața imobiliară din capitală.

Primul factor, potrivit expertului, este migrația internă„Oamenii continuă să plece din țară, însă nu din Chișinău. În timp ce populația țării scade continuu, populația orașului Chișinău în 10 ani de zile a crescut cu 30 mii persoane, de la 630 mii persoane în 2008 la 690 mii persoane în 2018”, explică Veaceslav Ioniță.

Al doilea factor este schimbarea comportamentului social și se referă la faptul că tinerii se căsătoresc mai târziu, însă chiar dacă nu sunt căsătoriți, preferă să locuiască separat.

„În anul 2006 în Chișinău ponderea familiilor de o persoană era de 17%, iar în prezent s-a dublat ajungând la aproape 33%. Iar alte 35% sunt familiile formate din două persoane. Numărul de familii din cinci persoane și mai mult, practic sunt pe cale de dispariție și ponderea lor s-a redus în doar 12 ani de trei ori de la 7,6% în 2006 la 2,8% în 2018. Drept consecință, chiar dacă populația orașului Chișinău a crescut cu doar 30 mii persoane, numărul de familii, sub influența schimbării comportamentului social s-a majorat cu 96 mii”, a menționat expertul.

Un alt factor este stabilizarea la nivelul de jos a prețurilor. Potrivit analistului, piața imobiliară din Moldova a cunoscut o explozie a prețurilor până în anul 2008, când ele au crescut de șase ori în doar zece ani, atingând nivelul record de 867 EURO/m2 în anul 2008. Apoi în urma crizei imobiliare, ele s-au prăbușit până la nivelul de 525 EURO/m2 și deja al doilea an consecutiv s-au stabilizat la acest nivel.

Creșterea veniturilor populației la fel a fost un factor care a determinat evoluția de pe piața imobiliară. „Salariul mediu recalculat în Euro, în acest an va constitui în jur de 320 Euro/Lună. Doar aprecierea valutei naționale din ultimii doi ani de zile a făcut apartamentele mai ieftine cu peste 10%. Drept consecință efortul financiar depus de o familie pentru procurarea unui apartament, este mult mai mic decât acum 10 ani”, explică Veaceslav Ioniță.

Cel de-al cincilea factor a fost accesarea împrumuturilor ipotecare. Băncile se confruntă cu un surplus de lichidități fără precedent, creditând slab companiile atât din lipsa de proiecte cât și ponderea mare a creditelor neperformante înregistrate la agenții economici. În același timp persoanele fizice sunt „cei mai buni platnici”, creditele neperformante la ei sunt de 5-6 ori mai mici decât la persoanele juridice. În aceste condiții băncile au accelerat procesul de oferire a creditelor persoanelor fizice pentru procurarea de imobil. Într-un singur an creditele au crescut cu peste un miliard de lei.

Sursa: Realitatea.md