Producătorii din raioanele Cantemir și Ialoveni nu vor mai avea voie să-și exporte caisele, vişinele, cireşele, piersicile, nectarinele și prunele pe piața Federației Ruse.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă a trimis o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor prin care informează autoritățile de la Chișinău despre decizia de stopare a importului de produse vegetale din raioanele Cantemir și Ialoveni, scrie ziarulnațional.md.

Motivul invocat de „Rosselhodnadzor” este infectarea prunelor cu agentul pathogen Monilinia fructicola.

În scrisoare este inclusă și solicitarea de a indica, pe viitor, în certificatele fitosanitare informaţia despre producător și locul plantației.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a informat inspectorii din toate subdiviziunile teritorale, asociaţiile producătorilor şi exportatorilor de fructe din R. Moldova despre conținutul acestei scrisori.

ANSA susține că a obligat exportatorii autohtoni de fructe sâmburoase în Federaţia Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismiului de carantină pentru statul importator. Doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

Totodată, Agenţia a inițiat o anchetă de serviciu pentru a stabili trasabilitatea produsului notificat de partea rusă, va analiza documentele și rezultatele de laborator și va publica suplimentar rezultatele anchetei.

În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară crearea unei comisii mixte pentru inspectarea în comun, cu prelevări de probe de fructe din depozitele frigorifice atât din raionalele menţionate, cât şi din alte raioane, la alegerea Federaţiei Ruse.