Octavian Armașu este noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei după ce pentru candidatura acestuia au votat 54 de deputați.

Răspunzând la întrebările deputaților, în plenul Parlamentului, Octavian Armașu a declarat că știe care sunt prioritățile și principalele provocări din domeniu și acest fapt îl va ajuta să se lanseze în funcție rapid și eficient. Octavian Armașu a lăudat reformele întreprinse de predecesorul său, care asigură o temelie puternică pentru a merge cu agenda de reformelor în continuare. Printre provocări, Armașu a menționat eficientizarea politicii monetare, facilitarea accesului la credite. În opinia sa, problemele pot fi depășite, inclusiv cu asistența partenerilor de dezvoltare.

Deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu, a declarat în plenul Parlamentului că numirea lui Octavian Armașu „nu este o mirare, pentru că o persoană mai loială guvernării este greu de găsit”. Parlamentara speră că noul guvernator „nu va contribui cu experiența, pe care o are, la acoperirea altor scheme precum furtul miliardului”.

Iurie Țap, deputat PLDM, a menționat că numirea guvernatorului, de altfel ca și demisia, nu este un caz care poate și trebuie să treacă ușor. Guvernatorul este unul dintre semnatarii memorandumului între UE și Moldova, în care se conțin acele condiționalități înaintate Republicii Moldova. La fel, este responsabil pentru recuperarea miliardului fraudat. Mai mult, el trebuie să înțeleagă toate problemele din domeniu, însă răspunsurile lui Armașu îl pun în gardă. Iurie Țap a declarat că guvernatorul trebuie să fie o autoritate independentă care trebuie să asigure interesele statului. În opinia sa, nu are dreptul moral să ocupe funcția de guvernator.

Imediat după anunțarea candidaturii lui Octavian Armașu la funcția de guvernator BNM, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că această funcție pentru liderul PDM, Vlad Plahotniuc, este una foarte importantă și acolo nu va veni un om care nu este verificat.

Fracțiunile PCRM și PSRM au părăsit ședința Parlamentului la scurt timp după începere și nu au asistat la numirea guvernatorului BNM.

Amintim că președintele Parlamentului Andrian Candu anunțat azi dimineață numele noului Guvernator după ce Sergiu Cioclea a decis să demisioneze înainte de încheierea mandatului. 

Octavian Armașu s-a născut pe 29 iulie 1969 în Chişinău. Este căsătorit și are doi copii. Acesta și-a făcut studiile în perioada 1991-1994 la Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea IT și Inginer în sisteme, Chişinău, Republica Moldova, 1996-1997 - Center for Private Business Reform–project USAID, cursuri în Serviciu de consuntanţă în finanțe, contabilitate, marketing și management. În perioada 2002-2006 a absolvit programul de instruire la ”CFA Institute”, Statele Unite ale Americii

Experiență profesională

Martie 2004-2016: Director financiar CFO, Südzucker Moldova S.A., Republica Moldova  

2001-2004: Șef, Departamentul Controlling (planificare, bugete, analiză financiară, planificarea financiară strategică), Südzucker Moldova S.A., Republica Moldova

1999-2001: Controller, Südzucker International GmbH

1997-1999: Senior Consultant, Onest Business Consulting, Întreprindere mixtă Moldo-Olandeză

1996-1997: Manager vânzări, Glass Container Company, Republica Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat săptămâna trecută că își dă demisia înainte de a încheia mandatul, din motive personale. Cererea de eliberare a fost trimisă președintelui Parlamentului, Andrian Candu, iar Sergiu Cioclea își încheie mandatul începând cu mâine 30 noiembrie 2018.