Șeful Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, confirmă previziunile expertului economic Sveatoslav Mihalache, potrivit cărora moneda unică euro își încetează căderea față de dolarul american, umând să înceapă o perioadă de creștere față de dolar.

Declarațiile au fost făcute de Mario Draghi în cadrul Parlamentul European. Acesta a subliniat că PIB în zona euro a crescut cu 0,2% în trimestrul III. Aceasta se datorează creșterii cu 0,4% atât în primul și al doilea trimestru al anului 2018. Evoluția pierderii în creștere reflectă, în principal, creșterea economică mai slabă, dar și anumiți factori specifici țării și sectorului.

„Considerăm că această încetinire este temporară sau mai lungă? O încetinire graduală este normală, pe măsură ce extinderile se maturizează, iar creșterea converge spre potențialul său de lungă durată. Într-adevăr, în perspectivă se preconizează că încetinirea creșterii ocupării forței de muncă se va reduce într-o oarecare măsură, în condițiile în care deficitul de forță de muncă devine mai obligatoriu. Ratele de economisire vor, de asemenea, normaliza și tempera dinamica consumului într-un anumit grad. Acest lucru se reflectă și în previziunile personalului nostru din septembrie, care se referă la o creștere anuală de 2,0% pentru acest an, apoi la rate ușor mai mici de 1,8% în 2019 și de 1,7% în 2020”, a declarat Draghi.

Vorbind unui comisar al Parlamentului European, dl Draghi a spus că intenția BCE rămâne să își înceteze extinderea programului de cumpărare de obligațiuni de 2,6 milioane de euro la sfârșitul anului 2018, marcând începutul eliminării treptate a unei inițiative credibile, care contribuie la stimularea economiei blocului recuperare.

„Consiliul de guvernământ continuă să anticipeze acest lucru [...] cumpărările de active nete vor fi încheiate în decembrie 2018 ", a spus dl Draghi, adăugând că acest lucru va fi „supus viitoarelor date care confirmă perspectivele inflației BCE pe termen mediu”.

Președintele BCE a recunoscut că „măsurile de inflație subiacente" continuă să fie „silențioase", dar a subliniat că există indicii că economia se va consolida.

„În general, există motive întemeiate să fii încrezător că inflația subiacentă va crește treptat în perioada următoare", a spus el.

Dl Draghi a menționat că, chiar și după ce programul de relaxare cantitativă începe să se înrăutățească, „se va menține un grad semnificativ de stimulare a politicii monetare".

------------------------------------ Ieri, expertul economic Sveatoslav Mihalache a declarat că suntem aproape de încheierea celei mai grave dinamici a monedei euro din 2014; moneda unică va începe să crească, pe măsură ce dezvoltarea avansată a economiei americane va încetini, eliminând factorul de susținere a dolarului.

În primul trimestru, există posibilitatea ca perechea valutară EUR/USD să testeze nivelul de support situat la cota de 1,12 dolari SUA, după care va reveni la 1,20 dolari SUA, cu șanse mari de a testa nivelul de 1,25 dolari SUA.