Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Transportul energiei electrice de către Moldelectrica”, semnat în 2012, va fi extins cu încă doi ani, până la 26 decembrie 2020. Guvernul a aprobat, miercuri, inițierea negocierilor și semnarea unui amendament în acest scop, transmite IPN.

Documentul va oferi posibilitatea valorificării integrale a mijloacelor împrumutului acordat de BEI, în valoare totală de 17 milioane euro, pentru reabilitarea infrastructurii naționale de transport a energiei electrice. Actualmente, din creditul acordat au fost valorificate 7,4 milioane de euro, bani folosiți pentru schimbarea transformatoarelor de putere și a unui reactor electric. Aceste lucrări vor fi finalizate în 2019.  Potrivit contractului, urmează să fie reconstruite patru stații electrice, în acest scop fiind prevăzută suma de 9,6 milioane euro din creditul acordat de BEI. Semnarea amendamentului va permite realizarea acestei acțiuni în următorii doi ani.

Proiectul „Transportul energiei electrice de către Moldelectrica”, finanțat de mai multe structuri internaționale, printre care BERD și BEI, include și alte activități pentru dezvoltarea sectorului energetic național. Printre acestea: reconstrucția instalațiilor de distribuție de tensiune înaltă și a cinci linii electrice de transport cu o lungime de 128 km, precum și integrarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova în Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport a Energiei Electrice (ENTSO-E).