Experții economici apreciază pozitiv prestația Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei în timpul cât a condus Banca Centrală. Aceștia consideră că așteptările au fost mari de la început, pe alocuri exagerate, însă Sergiu Cioclea a reușit să facă față acestor situații. Totuși sistemul financiar-bancar are nevoie în continuare de supraveghere iar această remaniere în conducerea BNM va atrage inevitabil îngrijorări și o perioada de incertitudine pentru sectorul bancar

Contactat de Deschide.MD, Roman Chircă a declarat că în perioada „guvernării” Sergiu Cioclea la BNM s-au realizat foarte multe lucruri bune.

„Practic, în toamna anului 2016 a fost semnat programul cu FMI. În mare parte, acest program a fost semnat și datorită contribuției sale personale prin ajustarea cadrului legislativ, prin dezvoltarea supravegherii bancare, la fel ca și politica monetară care a fost dusă în sensul aprovizionării cu lichidități a sectorului real al economiei. Leul a fost menținut în paritățile necesare și BNM a avut una dintre cele mai dinamice evoluții, apreciată de partenerii de dezvoltare, în mare parte de FMI, care a considerat că sectorul dat va avea succes, iar ulterior au început și ceilalți parteneri să investească încredere”, a adăugat Chircă. 

Expertul mai spune că așteptările erau mari înainte de a prelua această funcție: „Acum cred că acestea au fost realizate peste măsură prin reformele de reglementare a sectorului bancar. Sigur că încă foarte multe lucruri urmează a fi făcute”.

Sergiu Gaibu, de la Expert Group, consideră că reformele în sectorul bancar sunt un pilon cheie pe care s-a bazat continuitatea relațiilor cu FMI și un progres care este dat drept exemplu pozitiv major în relațiile cu UE. În același timp, expertul preizează că anumite remanieri în conducerea BNM vor atrage inevitabil îngrijorări și o perioadă de incertitudine pentru sectorul bancar: „Or, sectorul bancar este cel mai sensibil la factorii și elementele de incertitudine”.

„Ultimii trei ani au fost extrem de dificili pentru sectorul bancar și mandatul guvernatorului nu a fost unul simplu. Indiscutabil, vorbim despre găsirea soluțiilor pentru realizarea pachetelor de acțiuni netransparente, stabilizarea sectorului bancar și reluarea relațiilor cu FMI”, precizează Gaibu. 

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, a declarat pentru Deschide.MD că Sergiu Cioclea „în calitate de guvernator, a avut de îndeplinit trei obiective: să consolideze tot ce înseamnă actul de reglementare în domeniul bancar și să evite pe viitor jafuri bancare, a doua sarcină, deși nu era directă a guvernatorului dar exista o problemă cu unele bănci dar și investigarea pe intern a jafului miliardului”. 

„Guvernatorul nu a avut o sarcină directă pentru a vedea ce nu a funcționat la Banca Centrală în cazul acestui furt, dar dacă guvernatorul a făcut anumite reguli pe intern, a făcut acest lucru doar din bună intenție. Opinia mea este că ar fi trebuit să se ocupe o comisie parlamentară de anchetă. De fapt a fost una, dar numai nu anchetă a făcut. Așteptările au fost foarte mari, dar acum e prematur ca să dăm o notă activității sale. Cel puțin acum nu aș găsi ceva să-i reproșez”, a adăugat Ioniță. 

------------------------------ Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing de presă că demisionează din funcția pe care a deținut-o până acum. Plecarea lui Cioclea de la șefia BNM intervine înainte de a-și încheia mandatul.

Precizăm că în luna martie 2016, candidatura lui Sergiu Cioclea a fost acceptată de Parlament pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Pentru Cioclea au votat 61 deputați din cei prezenți în sală, iar cei ai PSRM și PCRM nu au susținut această candidatură. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu, a format o comisie de specialitate care a selectat prin concurs, candidatul pentru șefia BNM după ce Dorin Drăguțanu și-a prezentat demisia de la conducerea BNM pe data de 21 septembrie 2015. Sergiu Cioclea a fost propus la această funcție în cadrul celui de-al doilea concurs, după ce identificarea unei candidaturi la conducerea BNM a eșuat la primul concurs. Sergiu Cioclea a preluat funcția de guvernator din data de 11 aprilie 2016.