Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, demisionează din funcția pe care a deținut-o până acum. Plecarea lui Cioclea de la șefia BNM intervine înainte de a-și încheia mandatul.

„Am luat această decizie dificilă dar responsabilă după multă cugetare în ultimele săptămâni și condusă de considerente personale. Pentru mine funcția de guvernator nu a fost un scop în sine, m-am focusat să redresez sistemul financiar-bancar și să scot sistemul bancar din criză. Un alt scop a fost să reglementez legislația ca calea reformelor să nu fie întoarsă”, a declarat guvernatorul.

Începând din 30 de noiembrie Sergiu Cioclea nu va mai conduce Banca Centrală. Astăzi, guvernatorul a înaintat o cerere președintelui Parlamentului prin care solicită să-și înceteze activitatea în calitate de guvernator. 

„Vreau să mulțumesc domnului ministru de finanțe Octavian Armașu, doamnei viceguvernator Cristina Harea și domnului viceguvernator Ion Sturzu. De asemenea, vreau să mulțumesc tuturor care au avut încerdere în mine dar și angajaților BNM”, a declarat guvernatorul

Guvernatorul a venit cu o rugăminte și către comisia europeană și anume de a nu opri programul Twinning în domeniul supravegherii bancare. 

„Regulamebntele Bassel III sunt foarte complexe. Alte țări au avut nevoie de ani întregi să le implementeze, noi am avut o perioadă scurtă. Noi avem nevoie de acest twimming și sper să nu să se anuleze această assitență pentru că avem mare nevoie de ea”, a adăugat Cioclea. 

În luna martie 2016, candidatura lui Sergiu Cioclea a fost acceptată de Parlament pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Pentru Cioclea au votat 61 deputați din cei prezenți în sală, iar cei ai PSRM și PCRM nu au susținut această candidatură. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu, a format o comisie de specialitate care a selectat prin concurs, candidatul pentru șefia BNM după ce Dorin Drăguțanu și-a prezentat demisia de la conducerea BNM pe data de 21 septembrie 2015. Sergiu Cioclea a fost propus la această funcție în cadrul celui de-al doilea concurs, după ce identificarea unei candidaturi la conducerea BNM a eșuat la primul concurs. Sergiu Cioclea a preluat funcția de guvernator din data de 11 aprilie 2016. 

Detalii: Parlamentul a decis // Sergiu Cioclea este noul guvernator al BNM