Fondul Monetar Internațional (FMI) apreciază modificările operate ieri de către Parlament la Legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală, dar afirmă că sunt insuficiente.

FMI arată într-o reacție oficială că autoritățile de la Chișinău trebuie să mai ia măsuri pentru a elimina „problemele” legate de guvernare și aspecte bugetar-fiscale generate de acest document aprobat în iulie curent.

„Aprobarea de curând a modificărilor în textul Legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală constituie un pas în direcţia cea bună, dar sunt necesare măsuri suplimentare pentru a elimina problemele apărute în urma aprobării Legii, ce ţin de guvernare şi de aspectele bugetar-fiscale. Experţii FMI vor menţine dialogul strâns cu autorităţile, acordând asistenţă în ceea ce priveşte măsurile de atenuare a riscurilor bugetar-fiscale, consolidare a administrării fiscale şi sporire a disciplinei fiscale”, se arată în comunicatul FMI.

Amintim că, pe 8 noiembrie, Parlamentul a majorat taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar de la 3% la 6% și a exclus din lista care pot beneficia de această lege subiecţii declarării voluntare a bunurilor persoanele care au fost sau sunt funcționari publici, adică subiecţi ai declarării averii şi intereselor personale, precum şi membrii familiei - soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreţinerea subiectului declarării, dar şi concubinul sau concubina acestora.

Spicherul Andrian Candu afirma ieri că modificările „au fost agreate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”.

Sursa: Ziarul Național