R Moldova ocupă locul 47 în clasamentul „Doing Business 2019”, a 16-a ediţie, în scădere faţă de locul 50 pe care a ajuns anul trecut, urmând tendinţa din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui anunţ făcut de Banca Mondială.

Scăderea a fost cauzată de reducerea scorului general obţinut de R Moldova cu 0,38 puncte, la 73, 57, în clasamentul care se referă la gradul de a desfăşura un business şi care este realizat de Banca Mondială.

Căderea în clasament a R Moldova urmează tendința țărilor din estul și sudul Europei, Albania fiind singurul stat din aceste regiuni care și-a îmbunătățit situația în clasament.

De remarcat este faptul că, la gradul de a desfășura un business, R Moldova este mai bine cotată decât țări aflate în UE, cum ar fi Italia, România (locul 52), Ungaria, Cipru, Croaţia, Bulgaria sau Grecia.

 

Pentru al doilea an la rând, Noua Zeelandă, Singapore şi Danemarca şi-au păstrat locurile de top în clasamentul Doing Business.

Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.