Republica Moldova este singura ţară care are pretenţii atât de serioase referitor la restaurarea Marii Britanii în Acordul internaţional privind Achiziţiile Publice (GPA), din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, scrie publicaţia britanică The Economist.

"GPA propune condiţii deschise şi echitabile pentru businessul care îşi desfăşoară activitatea pe pieţele de achiziţii publice, iar Marea Britanie participă la acord ca membru al UE şi, pentru a-şi menţine poziţia după Brexit, regatul trebuie să se reînregistreze ca stat aparte", mnționează publicația.

"În contextul tuturor obstacolelor cu care se confruntă Marea Britanie în procesul de ieşire din UE, cu greu puteam presupune că Moldova va fi una dintre ele. Dar, în luna octombrie, Moldova (împreună cu Statele Unite şi alte state, a propus la şedinţa comisiei de achiziţii publice de la Geneva, "să fie revizuită chestiunea aderării Marii Britanii la Acordul internaţional privind Achiziţiile Publice în luna noiembrie curent - "I.") s-a opus. Şi iată că un stat mic, cu o populaţie de trei milioane, se află între Marea Britanie şi piaţa cu o cifră anuală de 1,7 trilioane de dolari", scrie The Economist.

Potrivit autorului, "poziţia Republicii Moldova poate fi explicată prin jignirea personală adusă consilierului economic al Moldovei la OMC, Cristina Cojocaru, căreia în 2017 Marea Britanie i-a refuzat deschiderea vizei".

"Însă partea moldovenească este preocupată de faptul că acest lucru se poate întâmpla din nou cu agenţii săi economici şi insistă asupra unei proceduri simplificate de eliberare a vizelor. Republica Moldova nu este singura ţară care are pretenţii faţă de Marea Britanie în ceea ce priveşte GPA: SUA sau Noua Zeelandă, de asemenea, au pretenţii, dar acestea au un caracter mai degrabă administrativ. Iar Republic Moldova este singura cu pretenţii atât de importante", scrie publicaţia.

Potrivit The Economist, "atunci când problemele altor ţări vor fi soluţionate, este puţin probabil ca Moldova să rămână singură împotriva Marii Britanii, însă acest caz dovedeşte cât de vulnerabilă este poziţia regatului în negocierile privind situaţia post-Brexit, iar precedentul Republicii Moldova poate fi repetat de alte ţări pentru a obţine condiţiile de care au nevoie".

Săptămâna trecută, agenţia Bloomberg a scris că Moldova împreună cu SUA, Israel, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud şi Ucraina blochează accesul Marii Britanii la Acordul internaţional privind Achiziţiile Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Conform publicaţiei, fiecare dintre aceste ţări are motivele sale pentru a lua o astfel de decizie. Poziţia Republicii Moldova se explică prin faptul că, în 2017, Marea Britanie a refuzat să deschidă viză pentru consilierul economic al Republicii Moldova la OMC, Cristina Cojocaru.

INFOTAG menţionează că Cojocaru este soţia ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi. Înainte de numirea sa în funcţia de ministru în ianuarie 2018, Ulianovschi a fost ambasadorul Republicii Moldova în Elveţia, fiind şi reprezentantul Republicii Moldova la OMC şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva.

Într-un interviu pentru publicaţie, Cojocaru a confirmat că i s-a refuzat viza pentru Londra, unde intenţiona să discute problema relaţiilor dintre Republica Moldova şi Marea Britanie după Brexit. De asemenea, ea a vorbit despre discriminarea agenţilor economici moldoveni care doresc să participe la licitaţiile pentru achiziţii publice în Regatul Unit.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a venit cu precizări în acest sens, menţionând că Moldova pledează pentru simplificarea procedurii de eliberare a vizelor în Marea Britanie pentru cetăţenii RM. MAEIE menţionează că "dintre cele 47 părţi semnatare ale Acordului privind Achiziţiile Publice, Marea Britanie aplică regim de vize doar pentru Republica Moldova, Ucraina, Armenia şi Muntenegru".

"MAEIE îşi exprimă încrederea că pe parcursul următoarelor săptămâni, diplomaţii ambelor state vor definitiva un plan de acţiuni privind desfăşurarea consultărilor bilaterale, în vederea obţinerii simplificării procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi negocierea unui Acord de Liber Schimb reciproc avantajos după Brexit", se spune în comunicatul ministerului.