Premierul Pavel Filip susține că idea reformei salariale despre care a vorbit liderul PD Vlad Plahotniuc ieri după ședința democraților a fost labnsată la finalul anului 2017 și că aceasta presupune crearea unei legi unice care să reglementeze salariile bugetarilor.

Despre acest lucru a vorbit prim-ministrul în cadrul unei conferințe de presă: „Nu este vorba de o simplă majorare a salariilor, este vorba de un sistem unitar de salarizare. Aceste lucruri vin să repare haosul care era în sistemul de salarizare unde erau mai multe legi. Acum o să avem o singură lege”. 

Pavel Filip a venit și cu mai multe precizări pentru a preveni apariția unor speculații.

„Ne-am deprins cu multe speculații și minciuni referitor la activitatea Guvgernului. Vreu să spun de la început că nimeni nu va avea de pierdut niciun leu odată cu implementarea acestei legi. Deci o astfel de speculație nu poate a vea loc. Minimul de existență pentru populația aptă de muncă va fi de minim 2000 de lei. Iarăși spun asta pentru a opri speculațiile. Încercăm să aducem mai multă echitate în sistemulde salarizare. Dacă până acum diferența dintre cel mai mare salariu și cel mai mic de avea un prag de 33, acum acest lucru va fi la un raport de 15. Totodată acest sistem va permite majorarea anuală a salariilor”, a adăugat Filip. 

Prim-ministrul a adăugat că legea respectivă va trebui votată în parlament până la finalul lunii noiembrie ca de la 1 decembrie să intre în vigoare. Acesta a adăugat că respectiva reforma va viza mai multe categorii de bugetari printre care cei din sănătate, învățământ, administrația publică locală asistență socială și altele.  

„Acest sistem de salarizare va impulsiona și creșterea salariilor din domeniul sănătății vorbesc despre medicii care primesc salariile de la Casa Națională de Asigurări. Acestă reformă vine acum pentru că în ultimii trei ani am avut o creștere economică consecutivă. Această este prima etapă a modernizării sistemului salarial. Dar urmează să parcurgem și alte etape care să cizeleze”, a adăugat Filip. 

Premierul a venit și cu precizare că discuții pe marginea aceste reforme de fapt au loc de mai mult timp: „În iulie am aprobat conceptul acestei legi. Aveam persoane de aceeași categorie dar cu salarii diferite".

--------------------------------------------- Amintim că ieri preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat în cadrul briefingului săptămânal de presă că la 1 decembrie 2018 intră în vigoare reforma salarizării. Printre domeniile profesionale vizate sunt educaţia, sănătatea, asistenţa socială şi autorităţile publice locale. Astfel peste 150 de mii de bugetari vor avea acum majorări esențiale la salarii lor.

Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor crește cu 20, cu 50, iar pentru unii chiar şi cu 90 de procente, ceea ce este o creștere de salarii fără precedent în Republica Moldova.