La 1 decembrie 2018 intră în vigoare reforma salarizării. Printre domeniile profesionale vizate sunt educaţia, sănătatea, asistenţa socială şi autorităţile publice locale. Astfel peste 150 de mii de bugetari vor avea acum majorări esențiale la salarii lor. Despre acest lucru a anunţat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal de presă.

Liderul democrat a anunţat că reforma salarizării se va desfăşura în două etape, iar potrivit proiectului, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor. 

Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor crește cu 20, cu 50, iar  pentru unii chiar şi cu 90 de procente, ceea ce este o creștere de salarii fără precedent în Republica Moldova.

Unul dintre cele mai importante efecte ale reformei salarizării, inițiate de Partidul Democrat, este astăzi, prin această reformă că se rezolvă o problemă cronică din sistemul public, unde din totalul celor 200.000 de funcționari, aproximativ 36.000 primesc salarii astăzi sub minimul de existență, sub 2.000 de lei.

„Datorită reformei, nici un bugetar să va mai primi salariu mai mic de 2.000 de lei.

Aceste majorări esenţiale, cu 20, cu 50 și pentru unii chiar cu 90 de procente vor intra în vigoare din întâi decembrie anul curent, adică 1 decembrie 2018, și conform acestei reforme, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile la bugetari așa cum au fost modificate acum.

Oamenii de prea multă vreme merită și așteaptă aceste creșteri substanțiale ale salariilor, care de fapt le-au fost promise de-a lungul anilor de toți politicienii de până acum, dar, cum este deja demonstrat, Partidul Democrat fiind unicul partid care își respectă promisiunile, a îndeplinit și această promisiune – a mărit salariile, așa cum a procedat cu proiectele Drumuri Bune pentru Moldova, Prima Casă, Ghișeul Unic, ambulanțe pentru localități, reduceri la tarife la gaze naturale și energie electrică și multe altele.

Mai multe detalii despre cui și cu cât va fi mărit salariul, conform reformei, vor fi oferite de Guvern în zilele următoare. Eu vreau să menționez că noi planificăm deja a doua etapă a reformei salariale, astfel, ca în primăvara anului 2019 cei care acum nu au beneficiat de aceste creşteri salariale, să aibă majorate deja și ei.

Reforma salarizării, pe care o numim Salarii bune pentru Moldova este una dintre măsurile despre care am vorbit la Marea Adunare Națională a Partidului Democrat de duminică, unde noi am anunțat un vast program de acțiuni pentru Moldova, care aduc bunăstare pentru cetăţenii noştri", a declarat Plahotniuc.

Amintim că la ședința Guvernului și Parlamentului de la începutul anului 2018, premierul Filip a vorbit cu speackerul Adrian Candu pentru prima dată despre reforma în domeniul salarial. Tot atunci s-a declarat și despre o lege unitară în acest domeniu.